Calatorii gastronomice si culturale - Brazilia

Evenimente

Calatorii gastronomice si culturale - Brazilia

15 Sep

18:00-20:00

Cluj Napoca

cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor va invita vineri, 15 septembrie 2017 , incepand cu ora 18.00, sa calatoriti spre o noua destinatie: Brazilia!

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro iar copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

  • " Micul turist " -  la raionul gastro

  • " Cartea din valiza " - la  raionul cultura

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Cartea din valiza

Paulo Coelho  – Al cincilea munte

Povestea profetului Ilie, descrisa in “Al cincilea munte”, apare in Cartea regilor din Vechiul Testament. Profetul Ilie a mers la vaduva din Zarephat, careia i-a inmultit uleiul si mancarea si i-a inviat fiul din morti.  Paulo Coelho dezvolta aceasta tema, construind prin personajul Ilie un om obisnuit, macinat de temeri, cu slabiciuni si virtuti, placut lui Dumnezeu.

Izgonit din tara sa, Israel, din cauza credintei in Dumnezeu, Ilie ajunge intr-un loc ce se chema Al cincilea munte, unde oamenii il venerau pe zeul Baal si unde credinta sa este pusa la incercare. Coplesit de greutatea incercarilor la care este supus, neincrezator in propriile forte, eroul trece prin momente cruciale care dovedesc ca omul este chemat sa isi faureasca si nu sa isi accepte destinul.

Fiecare dintre noi suntem, la u moment dat, un Ilie care crede ca are de dus o cruce prea grea. Insa personajul Ilie ne da o lectie despre asumare, speranta si libertatea de a alege.

Paulo Coelho (n.1947)

Paulo Coelho si-a descoperit pasiunea pentru a scrie carti la o varsta frageda. Cu toate acestea, a parcurs un drum anevoios pana sa-si indeplineasca visul. La varsta de 16 ani, latura sa introvertita si atitudinea sa impotriva celor din jur l-au facut sa ajunga intr-un spital de boli mintale, de unde a incercat sa scape de 3 ori inainte de a fi externat la 20 de ani.

Pentru o vreme, a facut pe placul parintilor, inscriindu-se la Facultatea de Drept, insa a renuntat dupa numai un an si a inceput sa duca o viata de hippiot, a compus versuri pentru cantece, a fost actor, jurnalist si a fost chiar director de teatru o vreme.

Punctul de cotitura al vietii sale a fost  pelerinajul de peste 500 de mile pe drumul Santiago de Compostela din Spania. In perioada acestei experiente a avut parte de o trezire spirituala, foarte bine descrisa in autobiografia sa, “Jurnalul unui mag ”. Dupa pelerinajul de la Santiago de Compostela, el scrie prima sa carte de succes,  « Jurnalul unui mag ». Cartea care l-a consacrat insa este „Alchimistul”, iar la momentul actual cartile sale au fost traduse in peste 80 de limbi, publicate in 150 de tari, vanzand peste 165 milioane de exemplare la nivel mondial. Paulo Coelho este totodata unul dintre cei mai prezenti autori pe mediul online, inclusiv prin profilul pe care il intretine pe majoritatea retelelor sociale.

Retete

FEIJOADA (mancare traditionala de fasole, servita cu orez)

Ingrediente pentru feijoada: 500g fasole neagra uscata (sau doua conserve mari de fasole neagra), o ceapa medie, 5-6 catei de usturoi, sare, piper, frunze de dafin, ulei pentru gatit.

Mod de preparare: Se alege fasolea uscata, se spala bine, se lasa la inmuiat peste noapte si apoi se fierbe. Intr-o alta oala, calim ceapa maruntita pentru 3-4 minute. Adaugam apoi usturoiul maruntit si amestecam pentru 30 de secunde. Adaugam un sfert din cantitatea de fasole si se soteaza cu ceapa pentru 1-2 minute. Apoi, cu ajutorul lingurei de lemn, se piseaza boabele si ceapa pana la consistenta unui piure. Se adauga apoi restul boabelor de fasole, frunzele de dafin si apa (sau supa de legume) si se mai lasa la foc mic pentru 10-20 minute, pana cand sosul se ingroasa. Se adauga sare si piper, dupa gust.

Se serveste cu orez preparat in stil brazilian: intr-o oala se caleste ceapa maruntita si usturoi (ca si la reteta de fasole), se adauga apoi orezul cu bob lung foarte bine spalat si se prajeste pentru cateva minute pana cand incepe sa se usuce. Se adauga apoi apa (2 cani de apa pentru 1 cana de orez), se acopera si se fierbe la foc mic pentru aproximativ 20 minute. Opriti focul si mai lasati orezul sa stea acoperit pentru inca 5 minute. Se amesteca apoi cu o furculita, rezultand un orez pufos, nelipicios si foarte delicios.

Budinca de tapioca, cocos si ananas

Ingrediente: 250g tapioca perle; 200 g zahar brut; 500g ananas proaspat, curatat; 250 ml lapte de cocos; 100g fulgi de cocos; 0,5 l lapte fiert si racit.

Mod de preparare: Ananasul curatat se taie cubulete, pe pastreaza jumatate pentru servire, iar restul se marunteste in blender pana la consistenta de piure. Perlele de tapioca se pun la inmuiat in jumatate din piureul de ananas si jumatate din cantitatea de lapte, pentru aproximativ 20 de minute. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se forma cocoloase. Se pune apoi amestecul la foc mic, impreuna cu laptele ramas, laptele de cocos, jumatate din cantitatea de fulgi de cocos si restul de piure de ananas. Se adauga zahar atat cat este necesar. Se amesteca din cand in cand. Dupa aproximativ 15-20 minute budinca este gata. Se lasa la racit si se serveste presarata cu restul de fulgi de cocos si cu bucatele de ananas proaspat.

Stiati ca?

Numele de Brazilia vine de la numele copacului Pao Brasil, iar primul nume al tarii a fost Ilha de Vera Cruz (Insula Crucii Adevarate).

Plina de energie si culoare, Brazilia este totodata o tara imensa impartita in nu mai putin de 27 unitati federative, iar pe plan administrativ este formata din 5.564 municipii.

Brasilia este singura capitala de stat a lumii construita in secolul 20.

Fiind o tara bogata din multe puncte de vedere, Brazilia este cea mai mare putere economica din America Latina si pe de alta parte, una din cele 9 tari care se bucura de prezenta padurii amazoniene. Tot pe teritoriul acestei tari vibrante se regaseste totodata zona tropicala cu sol spongios – Pantanal, dar si cea mai bogata savana a lumii din punct de vedere biologic – Cerrado.

Cel mai inalt munte al tarii este Pico da Neblina ce are altitudinea de 2,994 metri si este situat la granita cu Venezuela. Insa, din cauza faptului ca mai tot timpul este invaluit de nori, acesta a fost descoperit abia in anii 1950, prima escaladare avand loc in anul 1965.

Unul dintre  muntii celebri din lume este Corcovado din Rio de Janeiro; acesta este cunoscut in mare parte pentru statuia lui Iisus, inalta de 30 de metri, care a fost realizata de sculptorul roman Gheorghe Leonida.

Brazilia este tara cu cea mai mare biodiveristate din lume, cu un total de 4 milioane de specii de plante si animale si totodata cu cele mai multe specii de maimute.

Cel mai popular sport din Brazilia este fara indoiala fotbalul; nationala Brazilei este una dintre cele mai bune echipe ale lumii, cu un numar record de 5 Cupe Mondiale castigate.

Carnavalul de la Rio de Janeiro este una dintre cele mai mari atractii ale Braziliei; acesta atrage sute de mii de turisti anual.

Brazilia a fost cea mai mare exportatoare de cafea din lume pe o perioada de 150 de ani; in anii 1920, un procent de 80% din cafeaua intregii planete era furnizata de Brazilia.

Brazilienii nu folosesc avocado ca leguma sau ca ingredient pentru sosuri. Aici, avocado este utilizat ca un fruct, cu scopul de a indulci bauturile si deserturile. 

Adauga in calendar 09/15/2017 18:00 09/15/2017 20:00 Europe/Bucharest Calatorii gastronomice si culturale - Brazilia

cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor va invita vineri, 15 septembrie 2017 , incepand cu ora 18.00, sa calatoriti spre o noua destinatie: Brazilia!

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro iar copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

  • " Micul turist " -  la raionul gastro

  • " Cartea din valiza " - la  raionul cultura

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Cartea din valiza

Paulo Coelho  – Al cincilea munte

Povestea profetului Ilie, descrisa in “Al cincilea munte”, apare in Cartea regilor din Vechiul Testament. Profetul Ilie a mers la vaduva din Zarephat, careia i-a inmultit uleiul si mancarea si i-a inviat fiul din morti.  Paulo Coelho dezvolta aceasta tema, construind prin personajul Ilie un om obisnuit, macinat de temeri, cu slabiciuni si virtuti, placut lui Dumnezeu.

Izgonit din tara sa, Israel, din cauza credintei in Dumnezeu, Ilie ajunge intr-un loc ce se chema Al cincilea munte, unde oamenii il venerau pe zeul Baal si unde credinta sa este pusa la incercare. Coplesit de greutatea incercarilor la care este supus, neincrezator in propriile forte, eroul trece prin momente cruciale care dovedesc ca omul este chemat sa isi faureasca si nu sa isi accepte destinul.

Fiecare dintre noi suntem, la u moment dat, un Ilie care crede ca are de dus o cruce prea grea. Insa personajul Ilie ne da o lectie despre asumare, speranta si libertatea de a alege.

Paulo Coelho (n.1947)

Paulo Coelho si-a descoperit pasiunea pentru a scrie carti la o varsta frageda. Cu toate acestea, a parcurs un drum anevoios pana sa-si indeplineasca visul. La varsta de 16 ani, latura sa introvertita si atitudinea sa impotriva celor din jur l-au facut sa ajunga intr-un spital de boli mintale, de unde a incercat sa scape de 3 ori inainte de a fi externat la 20 de ani.

Pentru o vreme, a facut pe placul parintilor, inscriindu-se la Facultatea de Drept, insa a renuntat dupa numai un an si a inceput sa duca o viata de hippiot, a compus versuri pentru cantece, a fost actor, jurnalist si a fost chiar director de teatru o vreme.

Punctul de cotitura al vietii sale a fost  pelerinajul de peste 500 de mile pe drumul Santiago de Compostela din Spania. In perioada acestei experiente a avut parte de o trezire spirituala, foarte bine descrisa in autobiografia sa, “Jurnalul unui mag ”. Dupa pelerinajul de la Santiago de Compostela, el scrie prima sa carte de succes,  « Jurnalul unui mag ». Cartea care l-a consacrat insa este „Alchimistul”, iar la momentul actual cartile sale au fost traduse in peste 80 de limbi, publicate in 150 de tari, vanzand peste 165 milioane de exemplare la nivel mondial. Paulo Coelho este totodata unul dintre cei mai prezenti autori pe mediul online, inclusiv prin profilul pe care il intretine pe majoritatea retelelor sociale.

Retete

FEIJOADA (mancare traditionala de fasole, servita cu orez)

Ingrediente pentru feijoada: 500g fasole neagra uscata (sau doua conserve mari de fasole neagra), o ceapa medie, 5-6 catei de usturoi, sare, piper, frunze de dafin, ulei pentru gatit.

Mod de preparare: Se alege fasolea uscata, se spala bine, se lasa la inmuiat peste noapte si apoi se fierbe. Intr-o alta oala, calim ceapa maruntita pentru 3-4 minute. Adaugam apoi usturoiul maruntit si amestecam pentru 30 de secunde. Adaugam un sfert din cantitatea de fasole si se soteaza cu ceapa pentru 1-2 minute. Apoi, cu ajutorul lingurei de lemn, se piseaza boabele si ceapa pana la consistenta unui piure. Se adauga apoi restul boabelor de fasole, frunzele de dafin si apa (sau supa de legume) si se mai lasa la foc mic pentru 10-20 minute, pana cand sosul se ingroasa. Se adauga sare si piper, dupa gust.

Se serveste cu orez preparat in stil brazilian: intr-o oala se caleste ceapa maruntita si usturoi (ca si la reteta de fasole), se adauga apoi orezul cu bob lung foarte bine spalat si se prajeste pentru cateva minute pana cand incepe sa se usuce. Se adauga apoi apa (2 cani de apa pentru 1 cana de orez), se acopera si se fierbe la foc mic pentru aproximativ 20 minute. Opriti focul si mai lasati orezul sa stea acoperit pentru inca 5 minute. Se amesteca apoi cu o furculita, rezultand un orez pufos, nelipicios si foarte delicios.

Budinca de tapioca, cocos si ananas

Ingrediente: 250g tapioca perle; 200 g zahar brut; 500g ananas proaspat, curatat; 250 ml lapte de cocos; 100g fulgi de cocos; 0,5 l lapte fiert si racit.

Mod de preparare: Ananasul curatat se taie cubulete, pe pastreaza jumatate pentru servire, iar restul se marunteste in blender pana la consistenta de piure. Perlele de tapioca se pun la inmuiat in jumatate din piureul de ananas si jumatate din cantitatea de lapte, pentru aproximativ 20 de minute. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se forma cocoloase. Se pune apoi amestecul la foc mic, impreuna cu laptele ramas, laptele de cocos, jumatate din cantitatea de fulgi de cocos si restul de piure de ananas. Se adauga zahar atat cat este necesar. Se amesteca din cand in cand. Dupa aproximativ 15-20 minute budinca este gata. Se lasa la racit si se serveste presarata cu restul de fulgi de cocos si cu bucatele de ananas proaspat.

Stiati ca?

Numele de Brazilia vine de la numele copacului Pao Brasil, iar primul nume al tarii a fost Ilha de Vera Cruz (Insula Crucii Adevarate).

Plina de energie si culoare, Brazilia este totodata o tara imensa impartita in nu mai putin de 27 unitati federative, iar pe plan administrativ este formata din 5.564 municipii.

Brasilia este singura capitala de stat a lumii construita in secolul 20.

Fiind o tara bogata din multe puncte de vedere, Brazilia este cea mai mare putere economica din America Latina si pe de alta parte, una din cele 9 tari care se bucura de prezenta padurii amazoniene. Tot pe teritoriul acestei tari vibrante se regaseste totodata zona tropicala cu sol spongios – Pantanal, dar si cea mai bogata savana a lumii din punct de vedere biologic – Cerrado.

Cel mai inalt munte al tarii este Pico da Neblina ce are altitudinea de 2,994 metri si este situat la granita cu Venezuela. Insa, din cauza faptului ca mai tot timpul este invaluit de nori, acesta a fost descoperit abia in anii 1950, prima escaladare avand loc in anul 1965.

Unul dintre  muntii celebri din lume este Corcovado din Rio de Janeiro; acesta este cunoscut in mare parte pentru statuia lui Iisus, inalta de 30 de metri, care a fost realizata de sculptorul roman Gheorghe Leonida.

Brazilia este tara cu cea mai mare biodiveristate din lume, cu un total de 4 milioane de specii de plante si animale si totodata cu cele mai multe specii de maimute.

Cel mai popular sport din Brazilia este fara indoiala fotbalul; nationala Brazilei este una dintre cele mai bune echipe ale lumii, cu un numar record de 5 Cupe Mondiale castigate.

Carnavalul de la Rio de Janeiro este una dintre cele mai mari atractii ale Braziliei; acesta atrage sute de mii de turisti anual.

Brazilia a fost cea mai mare exportatoare de cafea din lume pe o perioada de 150 de ani; in anii 1920, un procent de 80% din cafeaua intregii planete era furnizata de Brazilia.

Brazilienii nu folosesc avocado ca leguma sau ca ingredient pentru sosuri. Aici, avocado este utilizat ca un fruct, cu scopul de a indulci bauturile si deserturile. 

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente