Calatorii gastronomice si culturale - China

Evenimente

Calatorii gastronomice si culturale - China

17 Feb

18:00-20:00

Cluj Napoca

cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 17 februarie, incepand cu ora 18.00, sa participati la primul eveniment din cadrul proiectului " Calatorii gastronomice si culturale ".

Destinatia zilei : China !

Puteti "calatori" alaturi de noi, dincolo de Zidul Chinezesc, participand la urmatoarele activitati :

 

  • degustare de preparate traditionale oferite de Restaurant Shanghai
  • ateliere pentru copii: " Micul turist " -  la raionul gastro si " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii ( in saptamana anterioara evenimentelor de la cora ).

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .


Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

 

Mo Yan – Obosit de viata, obosit de moarte

Buddha a spus: "Oboseala de viata, oboseala de moarte                                                        

                             Din lacomie si dorinte se isca.                                                 

                             Imputinand dorintele, fara faptuire,                                               

                             Trupul si inima in largul lor au sa fie." 

Asa incepe povestea lui Ximen Nao, zis si Ximen Taraboi, un taran instarit din China.  In timpul reformei agrare initiate de Mao Zedong, personajul este deposedat de  pamanturile lui si isi pierde viata. In iad, unde ajunge, Ximen isi striga nedreptatea, refuzand sa-si recunoasca greselile, iar regele Yama, stapanul taramului celor damnati, ii ingaduie sa se intoarca printre cei vii. Potrivit invataturilor budiste, pentru a-si  revedea gospodaria, Ximen trebuie sa parcurga un lung sir de reincarnari: mai intai  magar, apoi vita de povara, caine, maimuta, si tot asa.. Timp de 50 de ani, va fi prezent  mereu in familia sa, iar cititorul va putea lectura cronica unei familii, ce se intinde pe  patru generatii. Sunt prezentate cinci epoci originale, pitoresti si pline de umor.  Personajul asista la reusitele si decaderile familiei sale, dar si la efectele dramatice  uneori ale reformelor erei Mao asupra oamenilor de rand. Dupa atat de mult timp si  variate reincarnari, ajungi, intr-un fel, obosit de viata, obosit de moarte . Un aspect interesant este ca autorul insusi devine personaj. Astfel, Mo Yan personajul  este un copil care vorbeste intruna, iar scrierile sale “sunt in mare masura ticluiri de-ale lui, in adevarul carora nu trebuie in niciun caz sa ne incredem”. El preia fraiele povestirii de la Ximen Nao, Lan Jiefand si Cap Mare, redactand finalul povestii.  Vreti sa aflati daca Ximen Nao s-a reincarnat in final ca om? Cititi acest roman de o extraordinara inventivitate, scris cu umor negru, in care magicul se intrepatrunde cu  realismul cel mai dur. Despre autor: ce-ati putea crede despre un scriitor (Guan Moye) al carui pseudonim literar este  Mo Yan, in traducere „Nu vorbi”?  Ei, bine, Mo Yan este este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori chinezi contemporani,  fiind descris adesea drept "un magnet pentru publicul cititor". Este posesor al unui  Premiul Nobel pentru literatura, acordat in anul 2012 pentru modul "de un realism  halucinatoriu in care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul", potrivit  comitetului Nobel. Scriitorul a publicat peste 80 de povestiri si peste zece romane in ultimii 20 de ani.  Cele mai cunoscute sunt:  “ Sorgul rosu”, "Cantecele usturoiului din Paradis", “Obosit  de viata, obosit de moarte”, "Tara bauturii" , "Patruzeci si una de bombe". Dupa cartile sale au  fost realizate filme, precum "Vremuri fericite/ Happy Times"  (2000), de Zhang Yimou si "Nuan" (2003), de Huo Jianq.

Retete

Noodles chinezesti cu legume

Ingrediente: 200 g noodles (de care doriti: orez, grau sau fasole mung, toti sunt deliciosi),  sos de soia, sos dulce acrisor (optional), ulei de susan (sau ulei obisnuit de gatit),  chilli, o ceapa taiata julienne, 2 catei de usturoi maruntiti, 2 cm de ghimbir  maruntit, 1 ardei gras taiat fasii, 1 morcov taiat tot fasii, ½ varza mica (alba, rosie  sau chinezeasca sau din toate 3 cate putin), 2 fire de ceapa verde si lista de  ingrediente extra (optional): broccoli, ciuperci urechi de lemn hidratate, fasole  verde, muguri de fasole/soia, vanata, bok choi, tofu sau fasii de omleta.

Cum preparam? Mai intai fierbem noodles-ii conform instructiunilor de pe ambalaj. Intre timp  taiem legumele fasii. Avem nevoie de un wok sau de o oala cu pereti mai inalti.  Punem uleiul si tragem la tigaie ceapa, usturoiul, ghimbirul si chilli, adaugam  apoi legumele (morcovul si ardeiul mai intai iar apoi varza, care se patrunde  mai usor). Cand legumele sunt gata (e bine sa fie usor al dente, nu foarte moi)  adaugam noodles-ii, sosul de soia si sosul dulce acrisor, piper si sare, dupa gust.  Servim cald, cu ceapa verde presarata deasupra. 

Fursecuri chinezesti cu arahide

Ingrediente:  100g arahide crude nesarate, 100g faina, 70g zahar pudra, 1 varf  de lingurita de sare, 60g ulei de arahide, 3 linguri de apa, 20-25 arahide crude  Intregi, 1 galbenus de ou (optional).

Mai intai rumenim usor arahidele la cuptor, la 170°C. Le lasam sa se raceasca  complet si apoi le maruntim intr-un robot de bucatarie, impreuna cu o lingura  de faina (pentru ca sunt uleioase, in lipsa fainii s-ar lipi de peretii vasului).  Dupa ce au devenit ca o faina cu firmituri de alune, adaugam restul de faina,  zaharul si sarea si amestecam bine. Facem o gropita in centru si adaugam uleiul  si apa. Framantam pana obtinem un aluat dens, nelipicios (daca e nevoie mai  adaugam putina apa) din care vom forma apoi bilute de marimea unei nuci.  Le asezam in tava, pe hartie de copt, iar deasupra fiecarei bilute asezam o arahida  cruda pe care o fixam in aluat prin apasare. Ungem fursecurile cu galbenus de ou si le dam la cuptorul incins pentru 20 minute, pana cand capata o crusta aurie.  

Sa aveti pofta!

Adauga in calendar 02/17/2017 18:00 02/17/2017 20:00 Europe/Bucharest Calatorii gastronomice si culturale - China

cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 17 februarie, incepand cu ora 18.00, sa participati la primul eveniment din cadrul proiectului " Calatorii gastronomice si culturale ".

Destinatia zilei : China !

Puteti "calatori" alaturi de noi, dincolo de Zidul Chinezesc, participand la urmatoarele activitati :

 

  • degustare de preparate traditionale oferite de Restaurant Shanghai
  • ateliere pentru copii: " Micul turist " -  la raionul gastro si " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii ( in saptamana anterioara evenimentelor de la cora ).

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .


Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

 

Mo Yan – Obosit de viata, obosit de moarte

Buddha a spus: "Oboseala de viata, oboseala de moarte                                                        

                             Din lacomie si dorinte se isca.                                                 

                             Imputinand dorintele, fara faptuire,                                               

                             Trupul si inima in largul lor au sa fie." 

Asa incepe povestea lui Ximen Nao, zis si Ximen Taraboi, un taran instarit din China.  In timpul reformei agrare initiate de Mao Zedong, personajul este deposedat de  pamanturile lui si isi pierde viata. In iad, unde ajunge, Ximen isi striga nedreptatea, refuzand sa-si recunoasca greselile, iar regele Yama, stapanul taramului celor damnati, ii ingaduie sa se intoarca printre cei vii. Potrivit invataturilor budiste, pentru a-si  revedea gospodaria, Ximen trebuie sa parcurga un lung sir de reincarnari: mai intai  magar, apoi vita de povara, caine, maimuta, si tot asa.. Timp de 50 de ani, va fi prezent  mereu in familia sa, iar cititorul va putea lectura cronica unei familii, ce se intinde pe  patru generatii. Sunt prezentate cinci epoci originale, pitoresti si pline de umor.  Personajul asista la reusitele si decaderile familiei sale, dar si la efectele dramatice  uneori ale reformelor erei Mao asupra oamenilor de rand. Dupa atat de mult timp si  variate reincarnari, ajungi, intr-un fel, obosit de viata, obosit de moarte . Un aspect interesant este ca autorul insusi devine personaj. Astfel, Mo Yan personajul  este un copil care vorbeste intruna, iar scrierile sale “sunt in mare masura ticluiri de-ale lui, in adevarul carora nu trebuie in niciun caz sa ne incredem”. El preia fraiele povestirii de la Ximen Nao, Lan Jiefand si Cap Mare, redactand finalul povestii.  Vreti sa aflati daca Ximen Nao s-a reincarnat in final ca om? Cititi acest roman de o extraordinara inventivitate, scris cu umor negru, in care magicul se intrepatrunde cu  realismul cel mai dur. Despre autor: ce-ati putea crede despre un scriitor (Guan Moye) al carui pseudonim literar este  Mo Yan, in traducere „Nu vorbi”?  Ei, bine, Mo Yan este este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori chinezi contemporani,  fiind descris adesea drept "un magnet pentru publicul cititor". Este posesor al unui  Premiul Nobel pentru literatura, acordat in anul 2012 pentru modul "de un realism  halucinatoriu in care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul", potrivit  comitetului Nobel. Scriitorul a publicat peste 80 de povestiri si peste zece romane in ultimii 20 de ani.  Cele mai cunoscute sunt:  “ Sorgul rosu”, "Cantecele usturoiului din Paradis", “Obosit  de viata, obosit de moarte”, "Tara bauturii" , "Patruzeci si una de bombe". Dupa cartile sale au  fost realizate filme, precum "Vremuri fericite/ Happy Times"  (2000), de Zhang Yimou si "Nuan" (2003), de Huo Jianq.

Retete

Noodles chinezesti cu legume

Ingrediente: 200 g noodles (de care doriti: orez, grau sau fasole mung, toti sunt deliciosi),  sos de soia, sos dulce acrisor (optional), ulei de susan (sau ulei obisnuit de gatit),  chilli, o ceapa taiata julienne, 2 catei de usturoi maruntiti, 2 cm de ghimbir  maruntit, 1 ardei gras taiat fasii, 1 morcov taiat tot fasii, ½ varza mica (alba, rosie  sau chinezeasca sau din toate 3 cate putin), 2 fire de ceapa verde si lista de  ingrediente extra (optional): broccoli, ciuperci urechi de lemn hidratate, fasole  verde, muguri de fasole/soia, vanata, bok choi, tofu sau fasii de omleta.

Cum preparam? Mai intai fierbem noodles-ii conform instructiunilor de pe ambalaj. Intre timp  taiem legumele fasii. Avem nevoie de un wok sau de o oala cu pereti mai inalti.  Punem uleiul si tragem la tigaie ceapa, usturoiul, ghimbirul si chilli, adaugam  apoi legumele (morcovul si ardeiul mai intai iar apoi varza, care se patrunde  mai usor). Cand legumele sunt gata (e bine sa fie usor al dente, nu foarte moi)  adaugam noodles-ii, sosul de soia si sosul dulce acrisor, piper si sare, dupa gust.  Servim cald, cu ceapa verde presarata deasupra. 

Fursecuri chinezesti cu arahide

Ingrediente:  100g arahide crude nesarate, 100g faina, 70g zahar pudra, 1 varf  de lingurita de sare, 60g ulei de arahide, 3 linguri de apa, 20-25 arahide crude  Intregi, 1 galbenus de ou (optional).

Mai intai rumenim usor arahidele la cuptor, la 170°C. Le lasam sa se raceasca  complet si apoi le maruntim intr-un robot de bucatarie, impreuna cu o lingura  de faina (pentru ca sunt uleioase, in lipsa fainii s-ar lipi de peretii vasului).  Dupa ce au devenit ca o faina cu firmituri de alune, adaugam restul de faina,  zaharul si sarea si amestecam bine. Facem o gropita in centru si adaugam uleiul  si apa. Framantam pana obtinem un aluat dens, nelipicios (daca e nevoie mai  adaugam putina apa) din care vom forma apoi bilute de marimea unei nuci.  Le asezam in tava, pe hartie de copt, iar deasupra fiecarei bilute asezam o arahida  cruda pe care o fixam in aluat prin apasare. Ungem fursecurile cu galbenus de ou si le dam la cuptorul incins pentru 20 minute, pana cand capata o crusta aurie.  

Sa aveti pofta!

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente