Calatorii gastronomice si culturale - India

Evenimente

Calatorii gastronomice si culturale - India

31 Mar

18:00-20:00

Cluj Napoca

cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 31 martie, incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: India.

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro si veti admira gratioase dansuri indiene interpretate de Timea.

Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

  •    " Micul turist " -  la raionul gastro
  •    " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupe/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Stiati ca?

India este cea mai mare democratie din lume, avand 1,2 miliarde de oameni. Populatia Indiei e mai mare decat populatia intregii Emisferei Vestice. Mai mult de jumatate din populatia sa are pana in 25 de ani, iar doua treimi nu depasesc 35.

Calendarul hindus al Indiei are 6 anotimpuri: Primavara, Vara, Muson, Toamna, Iarna si Prevernal (Muson de iarna).

In India exista 17 limbi oficiale si 844 de dialecte.

India era una dintre cele mai bogate tari din lume pana la invazia britanica de la inceputul secolului al 17-lea. Pana in 1896, singurul loc de pe glob unde se extrageau diamante era India. De acolo provine si cel mai celebru diamant din lume, Koh-i-Noor, apartinand in prezent coroanei britanice.

Algebra, analiza matematica si trigonometria isi au radacinile in India. Sistemul numeric a fost inventat in India si Arzabhatta a fost omul de stiinta Indian care a inventat cifra 0. Valoarea numarului "Pi" (π) a fost calculata de matematicianul indian Budhayana in secolul al 6-lea. Matematicienii din India stiau sa opereze cu ecuatii de gradul al doilea inca din secolul XI, iar vechii indieni stiau sa scrie un numar format din 10 la puterea a 53-a cifre. Grecii si romanii abia puteau sa scrie un numar cu 10 la puterea a 6-a cifre.

Sahul a fost inventat, de asemenea, in India.

Prima universitate cunoscuta din lume a fost intemeiata in Takshashila, India. Cea mai veche scoala de medicina din lume a fost creata tot in India, de catre Charaka, in urma cu peste 2.500 de ani. In acea epoca, medicii indieni stiau sa faca operatii precum cezariana, indepartarea cataractei, eliminarea calculilor renali si chiar chirurgie pe creier. S-au identificat 150 de instrumente chirurgicale folosite de catre medicii indieni.

Bancnotele de rupii indiene au insemne Braille pe ele, pentru a putea fi folosite de oamenii nevazatori.

Templul de aur din India serveste cate o masa vegetariana pentru peste 100.000 de oameni in fiecare zi, indiferent de rasa, religie sau clasa sociala.

Pasarea nationala a Indiei este paunul si animalul national este tigrul. Fructul national al Indiei este mango iar floarea nationala este lotusul.

In India, vacile sunt considerate sacre si nu este voie sa le ranesti in niciun fel.

Cand mergeau la lupta, regii indieni le puneau trompe cailor pentru ca in acest fel elefantii trupelor adverse nu ii mai atacau, crezand ca acestia sunt pui de elefant.

Claxonatul este chiar incurajat in India. Daca in fata unui sofer la volan se afla alta masina, chiar este recomandat sa claxoneze pentru a-si face prezenta simtita, dupa cum arata si mesajele postate pe spatele mai multor autoturisme: „Va rugam claxonati!“. Din acest motiv, zgomotul traficului este asurzitor, in decibeli, fiind echivalentul celui generat de decolarea unui avion cu reactie.

Retete

Masoor Dal (Mancare de linte rosie)

Ingrediente: 500g linte rosie, 150g ceapa, 3 catei de usturoi, 6 linguri sos de rosii sau 1 rosie proaspata, mare, 1 lingura de ghimbir proaspat razuit, ulei vegetal sau ghee (unt clarifiat), 1 lingura de chilli, 1 lingura seminte de fenicul, 1 lingurita cumin, 1 lingurita coriandru, 1 lingurita boabe de mustar, 1 lingura garam masala sau curry, 1 lingurita turmeric, un praf de nucsoara, 1 praf de scortisoara, sare, piper, patrunjel verde.

Mod de preparare: Pentru inceput este important sa pregatim toate ingredientele: pisam usturoiul si il combinam cu semintele de cumin, mustar, fenicul si cu fulgii de chilli. Maruntim ceapa si dam ghimbirul pe razatoare.

Intr-o oala mare, cu fundul dublu, punem uleiul sau gheea. Adaugam apoi primul mix de condiment (usturoi si seminte) si rumenim usor la foc mediu pentru 30-60 secunde. Adaugam apoi ceapa si continuam sa amestecam pana devine translucida. Punem apoi lintea bine spalata si o rumenim si pe ea 1-2 minute. Turnam apoi 5 cani de apa fierbinte, ghimbirul razuit, sosul de rosii si condimentele pudra. Lasam la foc mediu timp de 25-30 minute, pana cand lintea se inmoaie. Daca Dal-ul devine prea dens, mai adaugam apa. La final, adaugam sare si piper dupa gust si servim cu patrunjel verde.

Gajar Halwa (halva de morcovi)

Ingrediente: 1 l lapte, 0,5 kg morcovi, 2 linguri de ghee sau ulei pentru gatit, 300g zahar brun, cardamom, piper alb, stafide, migdale/ caju/ fistic

Mod de preparare: Cardamonul se incinge in ghee sau ulei si apoi se adauga morcovul dat pe razatoarea mare sau maruntit in robot. Dupa ce s-a inmuiat putin (aproximativ 3 minute) se pune laptele si se fierbe pentru aproximativ 5 minute. Continuam apoi prepararea la foc mic, amestecand continuu timp de aproximativ 45 min, pana cand absoarbe tot laptele si consistenta devine mai solida. Stafidele, zaharul si un praf de piper alb se adauga cand morcovul a fiert bine si se amesteca pana cand zaharul se topeste. Se opreste apoi focul si compozitia se lasa la racit. Optional, cand halvaua a juns la temperature camerei se poate adauga putin sofran, pentru a ii accentua culoarea. Se da ulterior la frigider pana ce se intareste. Se serveste cu migdale, caju sau fistic maruntit sau amestecata cu branza de vaci. 

Pofta buna!

 

Adauga in calendar 03/31/2017 18:00 03/31/2017 20:00 Europe/Bucharest Calatorii gastronomice si culturale - India

cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 31 martie, incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: India.

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro si veti admira gratioase dansuri indiene interpretate de Timea.

Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

  •    " Micul turist " -  la raionul gastro
  •    " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupe/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Stiati ca?

India este cea mai mare democratie din lume, avand 1,2 miliarde de oameni. Populatia Indiei e mai mare decat populatia intregii Emisferei Vestice. Mai mult de jumatate din populatia sa are pana in 25 de ani, iar doua treimi nu depasesc 35.

Calendarul hindus al Indiei are 6 anotimpuri: Primavara, Vara, Muson, Toamna, Iarna si Prevernal (Muson de iarna).

In India exista 17 limbi oficiale si 844 de dialecte.

India era una dintre cele mai bogate tari din lume pana la invazia britanica de la inceputul secolului al 17-lea. Pana in 1896, singurul loc de pe glob unde se extrageau diamante era India. De acolo provine si cel mai celebru diamant din lume, Koh-i-Noor, apartinand in prezent coroanei britanice.

Algebra, analiza matematica si trigonometria isi au radacinile in India. Sistemul numeric a fost inventat in India si Arzabhatta a fost omul de stiinta Indian care a inventat cifra 0. Valoarea numarului "Pi" (π) a fost calculata de matematicianul indian Budhayana in secolul al 6-lea. Matematicienii din India stiau sa opereze cu ecuatii de gradul al doilea inca din secolul XI, iar vechii indieni stiau sa scrie un numar format din 10 la puterea a 53-a cifre. Grecii si romanii abia puteau sa scrie un numar cu 10 la puterea a 6-a cifre.

Sahul a fost inventat, de asemenea, in India.

Prima universitate cunoscuta din lume a fost intemeiata in Takshashila, India. Cea mai veche scoala de medicina din lume a fost creata tot in India, de catre Charaka, in urma cu peste 2.500 de ani. In acea epoca, medicii indieni stiau sa faca operatii precum cezariana, indepartarea cataractei, eliminarea calculilor renali si chiar chirurgie pe creier. S-au identificat 150 de instrumente chirurgicale folosite de catre medicii indieni.

Bancnotele de rupii indiene au insemne Braille pe ele, pentru a putea fi folosite de oamenii nevazatori.

Templul de aur din India serveste cate o masa vegetariana pentru peste 100.000 de oameni in fiecare zi, indiferent de rasa, religie sau clasa sociala.

Pasarea nationala a Indiei este paunul si animalul national este tigrul. Fructul national al Indiei este mango iar floarea nationala este lotusul.

In India, vacile sunt considerate sacre si nu este voie sa le ranesti in niciun fel.

Cand mergeau la lupta, regii indieni le puneau trompe cailor pentru ca in acest fel elefantii trupelor adverse nu ii mai atacau, crezand ca acestia sunt pui de elefant.

Claxonatul este chiar incurajat in India. Daca in fata unui sofer la volan se afla alta masina, chiar este recomandat sa claxoneze pentru a-si face prezenta simtita, dupa cum arata si mesajele postate pe spatele mai multor autoturisme: „Va rugam claxonati!“. Din acest motiv, zgomotul traficului este asurzitor, in decibeli, fiind echivalentul celui generat de decolarea unui avion cu reactie.

Retete

Masoor Dal (Mancare de linte rosie)

Ingrediente: 500g linte rosie, 150g ceapa, 3 catei de usturoi, 6 linguri sos de rosii sau 1 rosie proaspata, mare, 1 lingura de ghimbir proaspat razuit, ulei vegetal sau ghee (unt clarifiat), 1 lingura de chilli, 1 lingura seminte de fenicul, 1 lingurita cumin, 1 lingurita coriandru, 1 lingurita boabe de mustar, 1 lingura garam masala sau curry, 1 lingurita turmeric, un praf de nucsoara, 1 praf de scortisoara, sare, piper, patrunjel verde.

Mod de preparare: Pentru inceput este important sa pregatim toate ingredientele: pisam usturoiul si il combinam cu semintele de cumin, mustar, fenicul si cu fulgii de chilli. Maruntim ceapa si dam ghimbirul pe razatoare.

Intr-o oala mare, cu fundul dublu, punem uleiul sau gheea. Adaugam apoi primul mix de condiment (usturoi si seminte) si rumenim usor la foc mediu pentru 30-60 secunde. Adaugam apoi ceapa si continuam sa amestecam pana devine translucida. Punem apoi lintea bine spalata si o rumenim si pe ea 1-2 minute. Turnam apoi 5 cani de apa fierbinte, ghimbirul razuit, sosul de rosii si condimentele pudra. Lasam la foc mediu timp de 25-30 minute, pana cand lintea se inmoaie. Daca Dal-ul devine prea dens, mai adaugam apa. La final, adaugam sare si piper dupa gust si servim cu patrunjel verde.

Gajar Halwa (halva de morcovi)

Ingrediente: 1 l lapte, 0,5 kg morcovi, 2 linguri de ghee sau ulei pentru gatit, 300g zahar brun, cardamom, piper alb, stafide, migdale/ caju/ fistic

Mod de preparare: Cardamonul se incinge in ghee sau ulei si apoi se adauga morcovul dat pe razatoarea mare sau maruntit in robot. Dupa ce s-a inmuiat putin (aproximativ 3 minute) se pune laptele si se fierbe pentru aproximativ 5 minute. Continuam apoi prepararea la foc mic, amestecand continuu timp de aproximativ 45 min, pana cand absoarbe tot laptele si consistenta devine mai solida. Stafidele, zaharul si un praf de piper alb se adauga cand morcovul a fiert bine si se amesteca pana cand zaharul se topeste. Se opreste apoi focul si compozitia se lasa la racit. Optional, cand halvaua a juns la temperature camerei se poate adauga putin sofran, pentru a ii accentua culoarea. Se da ulterior la frigider pana ce se intareste. Se serveste cu migdale, caju sau fistic maruntit sau amestecata cu branza de vaci. 

Pofta buna!

 

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente