Calatorii gastronomice si culturale - Italia

Evenimente

Calatorii gastronomice si culturale - Italia

09 Iun

18:00-20:00

Cluj Napoca

cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita, vineri 7 aprilie , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Italia

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro, pregatite de Anca Toma, technician nutritionist, chef raw vegan si veti asista la un show Pizza Acrobatica, realizat de Lucian Stoian.

Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele: "Micul turist" -  la raionul gastro si "Cartea din valiza" - la  raionul cultura.

 

Elevii Colegiului National "George Baritiu" va vor delecta cu un program cultural sustinut in limba italiana.

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociaţia “Parinte inFloreşti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociaţia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la Cora, calatoresti unde doresti!

Stiati ca?

Italia este a 4-a cea mai vizitata tara din lume, cu mai mult de 50 de milioane de turisti pe an.

Neoficial , cel mai important animal din Italia este lupul. Acesta a capatat suprematia de la legenda lui Romulus si Remus. Cei doi copii ce au fost adoptati de o lupoaica, au fost cei care, mai tarziu, au creat Imperiul Roman.

Roma are singurul muzeu din lume dedicat complet pastelor.

Italia are cei mai activi vulcani din Europa si anume: Etna, Stromboli si Vezuviu.

Cea mai veche republica din lume este in Italia si este reprezentata prin orasul San Marino. Astazi acesta, alaturi de Vatican, sunt doua state independente de Italia, dar sunt asezate pe teritoriul acestei tari.

Prima vioara din lume a aparut in atelierul lui Andrea Amati in anul 1550 in orasul Cermona. Mai tarziu acesta a devenit casa si a celui mai faimos producator de viori din lume: Antonio Stradivari.

Grota Azzurra (Grota Albastra) este o grota luminata de o lumina albastra, produsa prin refractia razelor solare. Se poate ajunge cu o ambarcatiune din Marina Grande, portul principal al Insulei Capri sau strabatand 784 de trepte in stanca, ori cu telefericul.

Pizza a aparut in secolul XVIII – saracii obisnuiau sa manance sos de rosii pe paine plata. Prima pizzerie, “Antica Pizzeria Port’Alba”, s-a deschis in 1830 la Napoli si este deschisa si astazi.

Cea mai veche universitate din lume functionabila este Universitatea Italiana din Bologna fiind fondata inca din 1088.

Retete

Caponata Siciliana

Ingrediente: 2 vinete taiate cuburi mari; 3 tulpini de telina apio, feliate; 2 cepe maruntite; 4 rosii decojite, taiate cuburi; 2 linguri de capere; 2 catei de usturoi; masline verzi, fara samburi; oregano, sare, piper, patrunjel verde, ulei de masline, otet, 2 linguri de seminte de pin sau de migdale  feliate si prajite.

Mod de preparare: Intr-o tigaie cu ulei de masline se prajesc vinetele cu putina sare si oregano, timp de 4-5 minute, pana se rumenesc usor. Se adauga apoi ceapa, usturoiul si tulpinile de apio, iar daca este necesar se mai adauga ulei. Dupa cateva minute se adauga caperele si maslinele si se stropesc cu putin otet. Imediat ce s-a evaporat otetul, se adauga rosiile si se lasa totul la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Se asezoneaza cu sare, piper si inca putin otet. Caponata se serveste presarata cu frunze pe patrunjel verde si seminte de pin sau felii de migdale prajite.

Torta Caprese

Ingrediente: 200g ciocolata amaruie, razuita; 175g zahar brut; 250 g migdale macinate (faina de migdale); 200g unt;  4 oua, albusurile separate de galbenusuri; vanilie; un praf de sare.

Mod de preparare: Galbenusurile, zaharul, praful de sare si vanilia se bat impreuna. Se incorporeaza apoi ciocolata razuita, migdalele macinate si untul topit. Separat, se bat albusurile si apoi se incorporeaza si ele in compozitie, amestecand usor. Amestecul rezultat se aseaza intr-o forma de tort, cu peretii tapetati cu unt, si se da la cuptor, la 170°C pentru aproximativ 50 de minute, pana cand devine ferma la atingere. La testul scobitorii vor iesi cateva firmituri umede, dar nu aluat umed. Se lasa la racit in forma si abia cand s-a racit complet va fi scoasa. Se serveste presarata cu zahar pudra.  

Adauga in calendar 06/09/2017 18:00 06/09/2017 20:00 Europe/Bucharest Calatorii gastronomice si culturale - Italia

cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita, vineri 7 aprilie , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Italia

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro, pregatite de Anca Toma, technician nutritionist, chef raw vegan si veti asista la un show Pizza Acrobatica, realizat de Lucian Stoian.

Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele: "Micul turist" -  la raionul gastro si "Cartea din valiza" - la  raionul cultura.

 

Elevii Colegiului National "George Baritiu" va vor delecta cu un program cultural sustinut in limba italiana.

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociaţia “Parinte inFloreşti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociaţia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la Cora, calatoresti unde doresti!

Stiati ca?

Italia este a 4-a cea mai vizitata tara din lume, cu mai mult de 50 de milioane de turisti pe an.

Neoficial , cel mai important animal din Italia este lupul. Acesta a capatat suprematia de la legenda lui Romulus si Remus. Cei doi copii ce au fost adoptati de o lupoaica, au fost cei care, mai tarziu, au creat Imperiul Roman.

Roma are singurul muzeu din lume dedicat complet pastelor.

Italia are cei mai activi vulcani din Europa si anume: Etna, Stromboli si Vezuviu.

Cea mai veche republica din lume este in Italia si este reprezentata prin orasul San Marino. Astazi acesta, alaturi de Vatican, sunt doua state independente de Italia, dar sunt asezate pe teritoriul acestei tari.

Prima vioara din lume a aparut in atelierul lui Andrea Amati in anul 1550 in orasul Cermona. Mai tarziu acesta a devenit casa si a celui mai faimos producator de viori din lume: Antonio Stradivari.

Grota Azzurra (Grota Albastra) este o grota luminata de o lumina albastra, produsa prin refractia razelor solare. Se poate ajunge cu o ambarcatiune din Marina Grande, portul principal al Insulei Capri sau strabatand 784 de trepte in stanca, ori cu telefericul.

Pizza a aparut in secolul XVIII – saracii obisnuiau sa manance sos de rosii pe paine plata. Prima pizzerie, “Antica Pizzeria Port’Alba”, s-a deschis in 1830 la Napoli si este deschisa si astazi.

Cea mai veche universitate din lume functionabila este Universitatea Italiana din Bologna fiind fondata inca din 1088.

Retete

Caponata Siciliana

Ingrediente: 2 vinete taiate cuburi mari; 3 tulpini de telina apio, feliate; 2 cepe maruntite; 4 rosii decojite, taiate cuburi; 2 linguri de capere; 2 catei de usturoi; masline verzi, fara samburi; oregano, sare, piper, patrunjel verde, ulei de masline, otet, 2 linguri de seminte de pin sau de migdale  feliate si prajite.

Mod de preparare: Intr-o tigaie cu ulei de masline se prajesc vinetele cu putina sare si oregano, timp de 4-5 minute, pana se rumenesc usor. Se adauga apoi ceapa, usturoiul si tulpinile de apio, iar daca este necesar se mai adauga ulei. Dupa cateva minute se adauga caperele si maslinele si se stropesc cu putin otet. Imediat ce s-a evaporat otetul, se adauga rosiile si se lasa totul la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Se asezoneaza cu sare, piper si inca putin otet. Caponata se serveste presarata cu frunze pe patrunjel verde si seminte de pin sau felii de migdale prajite.

Torta Caprese

Ingrediente: 200g ciocolata amaruie, razuita; 175g zahar brut; 250 g migdale macinate (faina de migdale); 200g unt;  4 oua, albusurile separate de galbenusuri; vanilie; un praf de sare.

Mod de preparare: Galbenusurile, zaharul, praful de sare si vanilia se bat impreuna. Se incorporeaza apoi ciocolata razuita, migdalele macinate si untul topit. Separat, se bat albusurile si apoi se incorporeaza si ele in compozitie, amestecand usor. Amestecul rezultat se aseaza intr-o forma de tort, cu peretii tapetati cu unt, si se da la cuptor, la 170°C pentru aproximativ 50 de minute, pana cand devine ferma la atingere. La testul scobitorii vor iesi cateva firmituri umede, dar nu aluat umed. Se lasa la racit in forma si abia cand s-a racit complet va fi scoasa. Se serveste presarata cu zahar pudra.  

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente