Calatorii gastronomice si culturale - Liban

Evenimente

Calatorii gastronomice si culturale - Liban

19 Mai

18:00-20:00

Cluj Napoca

cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 19 mai , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Liban

Veti putea degusta preparate libaneze la raionul gastro pe acorduri de muzica traditionala.

Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele: " Micul turist " -  la raionul gastro si " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Retete:

Baba Ganoush (salata de vinete libaneza)

Ingrediente: 2 vinete medii coapte, 3 linguri tahini (pasta de susan), 3 catei de usturoi, 2 linguri iaurt, sucul de la ½ lamaie, 1 lingura ulei de masline, patrunjel verde, menta verde, sare, piper

Mod de preparare: Vinetele se coc bine la gratar, pe aragaz sau la cuptor. Se curata si se lasa la scurs, stropite cu sare pentru 30-40 de minute. Se toaca apoi bine si se amesteca cu usturoiul tocat marunt, zeama de lamaie, tahina, iaurtul si verdeturile tocate marunt. Se potrivesc de sare si piper si se lasa la frigider pentru 1-2 ore inainte de servire. Baba Ganoush se serveste cu chipsuri de pita sau paine crocanta, ca aperitiv.

Muhallabia (budinca de orez)

Ingrediente: 1 litru lapte, 2 linguri amidon, 250g faina de orez (se rasneste orezul pana se obtine pudra), 1 cana de zahar brun, un praf de sare, 1 lingura de apa de flori de portocal, caise deshidratate si fistic sau migdale pentru decor.

Mod de preparare: Faina de orez se amesteca  cu amidonul si cu putin lapte, pana se omogenizeaza. Restul de lapte se incalzeste la foc mic, dizolvand in el zaharul brut, precum si praful de sare. Se adauga faina astfel dizolvata si se amesteca usor, fierband budinca la foc mic cateva minute, pana cand se ingroasa ca un gris cu lapte traditional. Se opreste focul, se racoreste compozitia amestecand periodic, pentru a nu se forma pojghita la suprafata (sau se acopera cu folie alimentara). Se parfumeaza cu apa florala si se toarna in cupe. Se decoreaza cu felii de caise deshidratate si fistic  sau migdale macinate mare. Gustul este senzational!

Stiati ca?

Liban este cel mai vechi nume de tara, existand de peste 4000 de ani. El apare de 75 de ori in Vechiul Testament.

In Liban poti admira de aproape celebrele paduri seculare de cedri, copaci cu frunza vesnic verde, al caror renume a strabatut istoria. La umbra lor au poposit personaje din Vechiul si Noul Testament, precum si numerosi oameni care au marcat Antichitatea. Cat de pretuit a fost cedrul de catre cei vechi, reiese cum nu se poate mai bine din Biblie, unde este cel mai pomenit copac: aici, cedrii sunt mentionati in 75 de ocazii.

Cedrul libanez (cedrus libani) creste numai pe Muntele Libanului si este considerat mandria tarii, acesta fiind motivul pentru care apare sub forma simbolica pe steagul national. Se spune ca insusi Dumnezeu a plantat cedrul in acest colt din apropierea tarmului Mediteranei.

In mileniul III i.Chr., pe coastele meditaraneene ale Libanului contemporan, s-au stabilit fenicienii. Ei au intemeiat aici numeroase orase-state importante, precum Tir, Sidon si Byblos. Fenicienii s-au imbogatit din negotul cu tesaturi, obiecte de sticla si de metal. Cel mai important oras construit de fenicieni a fost Cartagina. La vremea sa, era cel mai puternic oras din lume, alaturi de Roma.

In Liban s-au pastrat numeroase castele construite de cruciati in perioada Evului Mediu. Ei au debarcat in porturile libaneze venind din Europa, pentru a elibera Mormantul Sfant din Ierusalim.

In Liban, servirea mesei este un ritual prin care familia si cei apropiati mentin relatii foarte stranse. Pranzul poate dura mai multe ore. Mezze, aperitivele, se servesc toate simultan, astfel incat masa se umple cu farfurii, din care fiecare comesean ia cate putin. Aperitivele sunt reci sau calde, in stare cruda sau gatite, pline de arome. Cele mai cunoscute sunt taboule (salata de bulgur – grau sfarmat, patrunjel, rosii si suc de rodie), hummus (pasta de naut si susan, cu muguri de pin), baba ganoush (salata de vinete batuta fin), falafel (chiftelute din naut), fatoush (salata cu rosii, ardei, suc de rodii, cu bucati de lipie prajita, crocanta), sambusak (aluaturi umplute cu carne sau amestecuri de legume), labneh (crema de iaurt cu menta in ulei de masline), muhammara (pasta de ardei cu nuci pisate si ceapa). 

 

 

 

Adauga in calendar 05/19/2017 18:00 06/19/2017 20:00 Europe/Bucharest Calatorii gastronomice si culturale - Liban

cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 19 mai , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Liban

Veti putea degusta preparate libaneze la raionul gastro pe acorduri de muzica traditionala.

Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele: " Micul turist " -  la raionul gastro si " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Retete:

Baba Ganoush (salata de vinete libaneza)

Ingrediente: 2 vinete medii coapte, 3 linguri tahini (pasta de susan), 3 catei de usturoi, 2 linguri iaurt, sucul de la ½ lamaie, 1 lingura ulei de masline, patrunjel verde, menta verde, sare, piper

Mod de preparare: Vinetele se coc bine la gratar, pe aragaz sau la cuptor. Se curata si se lasa la scurs, stropite cu sare pentru 30-40 de minute. Se toaca apoi bine si se amesteca cu usturoiul tocat marunt, zeama de lamaie, tahina, iaurtul si verdeturile tocate marunt. Se potrivesc de sare si piper si se lasa la frigider pentru 1-2 ore inainte de servire. Baba Ganoush se serveste cu chipsuri de pita sau paine crocanta, ca aperitiv.

Muhallabia (budinca de orez)

Ingrediente: 1 litru lapte, 2 linguri amidon, 250g faina de orez (se rasneste orezul pana se obtine pudra), 1 cana de zahar brun, un praf de sare, 1 lingura de apa de flori de portocal, caise deshidratate si fistic sau migdale pentru decor.

Mod de preparare: Faina de orez se amesteca  cu amidonul si cu putin lapte, pana se omogenizeaza. Restul de lapte se incalzeste la foc mic, dizolvand in el zaharul brut, precum si praful de sare. Se adauga faina astfel dizolvata si se amesteca usor, fierband budinca la foc mic cateva minute, pana cand se ingroasa ca un gris cu lapte traditional. Se opreste focul, se racoreste compozitia amestecand periodic, pentru a nu se forma pojghita la suprafata (sau se acopera cu folie alimentara). Se parfumeaza cu apa florala si se toarna in cupe. Se decoreaza cu felii de caise deshidratate si fistic  sau migdale macinate mare. Gustul este senzational!

Stiati ca?

Liban este cel mai vechi nume de tara, existand de peste 4000 de ani. El apare de 75 de ori in Vechiul Testament.

In Liban poti admira de aproape celebrele paduri seculare de cedri, copaci cu frunza vesnic verde, al caror renume a strabatut istoria. La umbra lor au poposit personaje din Vechiul si Noul Testament, precum si numerosi oameni care au marcat Antichitatea. Cat de pretuit a fost cedrul de catre cei vechi, reiese cum nu se poate mai bine din Biblie, unde este cel mai pomenit copac: aici, cedrii sunt mentionati in 75 de ocazii.

Cedrul libanez (cedrus libani) creste numai pe Muntele Libanului si este considerat mandria tarii, acesta fiind motivul pentru care apare sub forma simbolica pe steagul national. Se spune ca insusi Dumnezeu a plantat cedrul in acest colt din apropierea tarmului Mediteranei.

In mileniul III i.Chr., pe coastele meditaraneene ale Libanului contemporan, s-au stabilit fenicienii. Ei au intemeiat aici numeroase orase-state importante, precum Tir, Sidon si Byblos. Fenicienii s-au imbogatit din negotul cu tesaturi, obiecte de sticla si de metal. Cel mai important oras construit de fenicieni a fost Cartagina. La vremea sa, era cel mai puternic oras din lume, alaturi de Roma.

In Liban s-au pastrat numeroase castele construite de cruciati in perioada Evului Mediu. Ei au debarcat in porturile libaneze venind din Europa, pentru a elibera Mormantul Sfant din Ierusalim.

In Liban, servirea mesei este un ritual prin care familia si cei apropiati mentin relatii foarte stranse. Pranzul poate dura mai multe ore. Mezze, aperitivele, se servesc toate simultan, astfel incat masa se umple cu farfurii, din care fiecare comesean ia cate putin. Aperitivele sunt reci sau calde, in stare cruda sau gatite, pline de arome. Cele mai cunoscute sunt taboule (salata de bulgur – grau sfarmat, patrunjel, rosii si suc de rodie), hummus (pasta de naut si susan, cu muguri de pin), baba ganoush (salata de vinete batuta fin), falafel (chiftelute din naut), fatoush (salata cu rosii, ardei, suc de rodii, cu bucati de lipie prajita, crocanta), sambusak (aluaturi umplute cu carne sau amestecuri de legume), labneh (crema de iaurt cu menta in ulei de masline), muhammara (pasta de ardei cu nuci pisate si ceapa). 

 

 

 

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente