Calatorii gastronomice si culturale - Maroc

Evenimente

Calatorii gastronomice si culturale - Maroc

07 Apr

18:00-20:00

Cluj Napoca


cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 7 aprilie , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Maroc

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro iar copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

  •  " Micul turist " -  la raionul gastro

Ghidati de Asociatia Parinte inFloresti, impreuna cu Noura Charrari, prietena noastra din Maroc, veti descoperi simboluri culturale, veti invata sa va scrieti numele in araba si sa creati atmosfera din palatul povestilor celor 1001 de nopti, construindu-l si decorandu-l cu tehnica mozaicului !

  •  " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

Asociatia Alegria va invita sa va delectati cu poeziile lui Rabindranath Tagore. Supranumit Profetul Indiei moderne sau Sufletul Bengalului, Tagore a fost recompensat pentru activitatea sa literara cu Premiul Nobel, in anul 1913. Vom afla impreuna cateva curiozitati despre India, dar si care este legatura dintre Mircea Eliade, un mare scriitor roman si aceasta tara.

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Cartea din valiza

"Aladin si lampa fermecata" face parte din antologia de povestiri orientale "O mie si una de nopti", o antologie de povesti arabe, pe care Seherezada i le spune regelui pentru a-i cruta viata.

Aladin este fiul unui croitor sarac. A crescut pierzand timpul si fara sa invete nicio meserie. Un presupus unchi, negustor, il convinge sa ii aduca o lampa dintr-o pestera plina de comori. Aladin descopera ca lampa e fermecata si ca ii poate indeplini orice dorinta. Cu ajutorul lampii, devine foarte bogat. Apoi se indragosteste de fiica sultanului, cu care se casatoreste. Printr-un siretlic, negustorul ii schimba lampa fermecata cu una obisnuita, iar Aladin trebuie sa treaca printr-o serie de peripetii pentru a o recupera.

Mohamed Zafzaf (1942 - d. 2001)

Mohamed Zafzaf (Muḥammad Zafzaf, Zefzaf, Zifzaf) s-a nascut la Souk Larbaa El Gharb in Maroc, a fost un romancier, poet si dramaturg marocan de limba araba. A trait o viata simpla, in mijlocul oamenilor simpli care se regasesc in nuvelele si romanele sale ca exponenti ai societatii marocane. A scris in limba araba clasica ceea ce a facut ca opera sa sa fie receptata cu dificultate in Magrebul francofon, unde majoritatea scriitorilor arabi aleg sa scrie in limba franceza.

Mohamed Zafzar a debutat in anii saizeci in literatura de expresie araba prin nuvela "Trei saptamani", publicata in presa. Cele mai cunoscute romane sunt "Femeia si trandafirul" (Al-mar’tu wa al-wardatu), publicata in 1972 si "Vulpea care apare si dispare" (At-ta‘labu alladi yażharu wa yaĥtafi), aparut in 1985. Alte romane ale sale, precum "Ziduri si trotuare" (Arṣsifat wa ĝudrān, 1974) si "Tentativa de viata" (Muḥāwalat ‘ayš) prezinta viata oamenilor saraci din Kenitra, locul unde s-a nascut si a trait pana cand s-a mutat la Casablanca, atragand atentia asupra diferentelor dintre saracia marocanului de rand si opulenta occidentala.

In anul 2002, la un an de la moarte, a fost instituit in onoarea sa premiul "Mohamed Zafzaf pentru literatura araba".

Retete:

Cuscus marocan cu legume

Ingrediente: 200 g couscous fin (atentie! din gris de grau dur,  nu din paste fainoase), 50 g stafide, 3 linguri de ulei de masline, 300 ml de apa sau baza de supa, 2 linguri suc de lamaie, 1 catel de usturoi maruntit, 1 morcov fasii subtiri, ½ ardei gras rosu, felii, ¼ ceapa rosie joulien, 1 cutie de naut din conserva, 1 dovlecel feliat,  patrunjel verde, menta verde, sare si condiment Ras el Hannout sau amestec de turmeric, cumin, scortisoara, coriandru, piper, ghimbir.

Mod de preparare: Legumele si nautul se dau la tigaie, in ulei de masline, pana se rumenesc usor (sau se prepara la cuptor, timp de 15 minute). Intre timp, intr-un bol se amesteca condimentele, usturoiul, zeama de lamaie si uleiul de masline. Cu 5 minute inainte sa fie gata legumele, intr-un vas mai mare amestecam cuscusuul si stafidele si adaugam peste ele apa sau baza de supa fierbinte. Acoperim cu un capac si lasam pentru 5 minute, timp in care couscous-ul va absorbi tot lichidul. Cu o furculita, aeram cuscusul (putem sa adaugam si putin ulei de masline sau unt, conform instructiunilor de pe ambalaj) si adaugam legumele coapte, dressing-ul pregatit anterior si patrunjelul si menta. 

Prajitura cu portocale si cardamon

Ingrediente: 200 g faina, 125 g faina de migdale, 150 g zahar, 1 lingurita de praf de copt, 2 oua, 280g iaurt grecesc, 150 ml ulei, coaja de la o portocala, ½ lingurita cardamon, ½ lingurita scortisoara, 2 lingurite apa de flori de portocal.

Mod de preparare: Preincalzim cuptorul la 180°C. Intr-un bol batem ouale impreuna cu zaharul, iaurtul si uleiul si apoi adaugam in ploaie fainurile si praful de copt. Se incorporeaza si coaja de portocala, cardamonul, scotisoara si apa de flori de portocal. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu ulei si faina si se da la cuptor pentru aproximativ 30 minute. Dupa racire, se serveste cu iaurt grecesc sau frisca. Deasupra se  presarata  boabe de rodie sau coaja de portocala.

Stiati ca:

Ceaiul de menta este numit si ‘Whisky marocan’? Nu, nu contine nici un pic de alcool, este doar un ceai de menta. Daca vi se ofera o ceasca de ceai de catre o gazda sau chiar de catre un proprietar al unui magazin, este indicat sa acceptati si sa-l consumati. Acesta este un semn de ospitalitate din partea lor, deci nu-l refuzati!

Maroc este a 12-a cea mai bogata tara din Africa? Numele arab al tarii, al-Magrib al-Aqsa, inseamna Vestul Extrem si se refera la faptul ca Marocul este cea mai vestica tara din lumea araba.

Berberii sunt locuitorii originari ai Marocului (nu arabii). Berberii locuiesc in Maroc de peste 5000 de ani. Arabii au cucerit regiunea in secolul VII si XI. In Maroc exista 2 limbi oficiale: araba si berbera.

Steagul marocan este rosu si are in centru o stea cu 5 colturi, verde. Acea stea simbolizeaza cei 5 stalpi ai Islamului. Steaua este cunoscuta drept sigiliul lui Solomon

Se spune ca mormantul lui Ioan Botezatorul se afla in templul lui Sidi Yahia ben Younes, din orasul marocan Oudja

Mancarea traditionala a Marocului este cuscusul. Acesta este facut din gris granulat, peste care se toarna un preparat bazat pe carne sau legume.

Spania se afla la doar 13 km distanta de Maroc. Sunt despartite de stramtoarea Gibraltar care leaga Marea Mediterana de Oceanul Atlantic.

Apa de la robinet este potabila in majoritatea tarii, iar marocanii o numesc, in gluma, Lordul Robinet

Marocul este cel mai mare producator si exportator de sardine din intreaga lume.

Cuvantul englezec "genie" (duh) vine direct din araba "djinn" si denota o fiinta spirituala, care poate interveni in viata oamenilor atunci cand este chemata.

Cu siguranta iti e cunoscut Marele Canion din Statele Unite. Ei bine, afla ca gasesti unul asemanator si in Maroc, in Valea Dades. Intre Muntii Atlas si  Muntii Jbel Sarhro, Valea Dades ofera o priveliste incredibila asupra muntilor inzapeziti pe de o parte si a desertului de partea cealalta. Pasionatii de trekking vor avea ce face aici.

Caprele marocane se catara in copacii de argan ca sa manance fructe. Samburii scuipati si fecalele caprelor sunt adunate, spalate, uscate si prelucrate. In Maroc uleiul de argan este folosit mai ales de berberi pentru prepararea painii si a unei paste, impreuna cu miere si migdale, numite „amalou”.

In Maroc poti schia. Pai Marocul nu era tot numai un desert? Ei bine, nu. Acesta este probabil singurul loc din lume unde poti vedea zapada, desert si mare in aceeasi excursie. In ianuarie si februarie poti schia sau te poti da cu snowboard-ul in Oukaimeden, in Muntii Atlas.

Marocul este o adevarata calatorie culturala. Pe langa prezenta islamica evidenta, poti merge pe urmele culturilor feniciene, romane sau bizantine, daca faci un tur al obiectivelor din patrimoniul UNESCO. Ruinele romane de la Volubilis, orasul istoric din Meknes, Medina din Essouira sau cea din Fez sunt doar cateva dintre ele.

Maroc are 3000 km de coasta la Atlantic, deci ai de unde alege unde sa faci surfing. Daca esti la inceput, se fac cursuri de surfing tot anul. Daca ai experienta si cauti provocari, cea mai buna perioada pentru tine este iarna. La sud de Agadir, se pare ca poti avea sansa sa fii doar tu si valurile pentru ca nu e o zona prea explorata.

Cu siguranta ai auzit de “Gladiatorul” si probabil l-ai si vazut dar poate ca nu stiai ca a fost filmat in Maroc. Studiourile de filmare din Ouarzazate sunt cele mai mari din lume si poti face un tur pentru a vedea unde s-au turnat Gladiatorul, Asterix & Obelix, Lawrence of Arabia, Babel si multe alte filme istorice. In schimb, filmul de succes international „Casablanca” nu a fost filmat in orasul marocan omonim. De fapt, nici macar nu a fost filmat in Maroc.

In noaptea de 12 spre 13 august are loc cel mai impresionant spectacol cu stele cazatoare. In Muntii Atlas sau in desertul Sahara sunt numeroase hoteluri din care poti urmari spectacolul ceresc pentru ca acolo e cea mai buna vizibilitate. In Zagora, hotelul SaharaSky are chiar propriul observator astronomic.

In nordul Marocului, in muntii Rif, exista un orasel care a fost izolat de restul lumii pana in 1920 si s-a pastrat neatins de atunci. Chefchaouen este la poalele muntelui si are peretii varuiti cu nuante de albastru, fapt ce-l face sa fie o atractie mare pentru turisti.

Marocul are o specie indigena de maimute. Macacul berber se gaseste in muntii Atlas si in Gibraltar. Este o specie de maimute care traieste in grupuri de mai multe femele si masculi. Poate atinge inaltimea de 75 de centimetri si greutatea de 13 kg.

Adauga in calendar 04/07/2017 18:00 04/07/2017 20:00 Europe/Bucharest Calatorii gastronomice si culturale - Maroc


cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 7 aprilie , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Maroc

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro iar copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

  •  " Micul turist " -  la raionul gastro

Ghidati de Asociatia Parinte inFloresti, impreuna cu Noura Charrari, prietena noastra din Maroc, veti descoperi simboluri culturale, veti invata sa va scrieti numele in araba si sa creati atmosfera din palatul povestilor celor 1001 de nopti, construindu-l si decorandu-l cu tehnica mozaicului !

  •  " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

Asociatia Alegria va invita sa va delectati cu poeziile lui Rabindranath Tagore. Supranumit Profetul Indiei moderne sau Sufletul Bengalului, Tagore a fost recompensat pentru activitatea sa literara cu Premiul Nobel, in anul 1913. Vom afla impreuna cateva curiozitati despre India, dar si care este legatura dintre Mircea Eliade, un mare scriitor roman si aceasta tara.

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Cartea din valiza

"Aladin si lampa fermecata" face parte din antologia de povestiri orientale "O mie si una de nopti", o antologie de povesti arabe, pe care Seherezada i le spune regelui pentru a-i cruta viata.

Aladin este fiul unui croitor sarac. A crescut pierzand timpul si fara sa invete nicio meserie. Un presupus unchi, negustor, il convinge sa ii aduca o lampa dintr-o pestera plina de comori. Aladin descopera ca lampa e fermecata si ca ii poate indeplini orice dorinta. Cu ajutorul lampii, devine foarte bogat. Apoi se indragosteste de fiica sultanului, cu care se casatoreste. Printr-un siretlic, negustorul ii schimba lampa fermecata cu una obisnuita, iar Aladin trebuie sa treaca printr-o serie de peripetii pentru a o recupera.

Mohamed Zafzaf (1942 - d. 2001)

Mohamed Zafzaf (Muḥammad Zafzaf, Zefzaf, Zifzaf) s-a nascut la Souk Larbaa El Gharb in Maroc, a fost un romancier, poet si dramaturg marocan de limba araba. A trait o viata simpla, in mijlocul oamenilor simpli care se regasesc in nuvelele si romanele sale ca exponenti ai societatii marocane. A scris in limba araba clasica ceea ce a facut ca opera sa sa fie receptata cu dificultate in Magrebul francofon, unde majoritatea scriitorilor arabi aleg sa scrie in limba franceza.

Mohamed Zafzar a debutat in anii saizeci in literatura de expresie araba prin nuvela "Trei saptamani", publicata in presa. Cele mai cunoscute romane sunt "Femeia si trandafirul" (Al-mar’tu wa al-wardatu), publicata in 1972 si "Vulpea care apare si dispare" (At-ta‘labu alladi yażharu wa yaĥtafi), aparut in 1985. Alte romane ale sale, precum "Ziduri si trotuare" (Arṣsifat wa ĝudrān, 1974) si "Tentativa de viata" (Muḥāwalat ‘ayš) prezinta viata oamenilor saraci din Kenitra, locul unde s-a nascut si a trait pana cand s-a mutat la Casablanca, atragand atentia asupra diferentelor dintre saracia marocanului de rand si opulenta occidentala.

In anul 2002, la un an de la moarte, a fost instituit in onoarea sa premiul "Mohamed Zafzaf pentru literatura araba".

Retete:

Cuscus marocan cu legume

Ingrediente: 200 g couscous fin (atentie! din gris de grau dur,  nu din paste fainoase), 50 g stafide, 3 linguri de ulei de masline, 300 ml de apa sau baza de supa, 2 linguri suc de lamaie, 1 catel de usturoi maruntit, 1 morcov fasii subtiri, ½ ardei gras rosu, felii, ¼ ceapa rosie joulien, 1 cutie de naut din conserva, 1 dovlecel feliat,  patrunjel verde, menta verde, sare si condiment Ras el Hannout sau amestec de turmeric, cumin, scortisoara, coriandru, piper, ghimbir.

Mod de preparare: Legumele si nautul se dau la tigaie, in ulei de masline, pana se rumenesc usor (sau se prepara la cuptor, timp de 15 minute). Intre timp, intr-un bol se amesteca condimentele, usturoiul, zeama de lamaie si uleiul de masline. Cu 5 minute inainte sa fie gata legumele, intr-un vas mai mare amestecam cuscusuul si stafidele si adaugam peste ele apa sau baza de supa fierbinte. Acoperim cu un capac si lasam pentru 5 minute, timp in care couscous-ul va absorbi tot lichidul. Cu o furculita, aeram cuscusul (putem sa adaugam si putin ulei de masline sau unt, conform instructiunilor de pe ambalaj) si adaugam legumele coapte, dressing-ul pregatit anterior si patrunjelul si menta. 

Prajitura cu portocale si cardamon

Ingrediente: 200 g faina, 125 g faina de migdale, 150 g zahar, 1 lingurita de praf de copt, 2 oua, 280g iaurt grecesc, 150 ml ulei, coaja de la o portocala, ½ lingurita cardamon, ½ lingurita scortisoara, 2 lingurite apa de flori de portocal.

Mod de preparare: Preincalzim cuptorul la 180°C. Intr-un bol batem ouale impreuna cu zaharul, iaurtul si uleiul si apoi adaugam in ploaie fainurile si praful de copt. Se incorporeaza si coaja de portocala, cardamonul, scotisoara si apa de flori de portocal. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu ulei si faina si se da la cuptor pentru aproximativ 30 minute. Dupa racire, se serveste cu iaurt grecesc sau frisca. Deasupra se  presarata  boabe de rodie sau coaja de portocala.

Stiati ca:

Ceaiul de menta este numit si ‘Whisky marocan’? Nu, nu contine nici un pic de alcool, este doar un ceai de menta. Daca vi se ofera o ceasca de ceai de catre o gazda sau chiar de catre un proprietar al unui magazin, este indicat sa acceptati si sa-l consumati. Acesta este un semn de ospitalitate din partea lor, deci nu-l refuzati!

Maroc este a 12-a cea mai bogata tara din Africa? Numele arab al tarii, al-Magrib al-Aqsa, inseamna Vestul Extrem si se refera la faptul ca Marocul este cea mai vestica tara din lumea araba.

Berberii sunt locuitorii originari ai Marocului (nu arabii). Berberii locuiesc in Maroc de peste 5000 de ani. Arabii au cucerit regiunea in secolul VII si XI. In Maroc exista 2 limbi oficiale: araba si berbera.

Steagul marocan este rosu si are in centru o stea cu 5 colturi, verde. Acea stea simbolizeaza cei 5 stalpi ai Islamului. Steaua este cunoscuta drept sigiliul lui Solomon

Se spune ca mormantul lui Ioan Botezatorul se afla in templul lui Sidi Yahia ben Younes, din orasul marocan Oudja

Mancarea traditionala a Marocului este cuscusul. Acesta este facut din gris granulat, peste care se toarna un preparat bazat pe carne sau legume.

Spania se afla la doar 13 km distanta de Maroc. Sunt despartite de stramtoarea Gibraltar care leaga Marea Mediterana de Oceanul Atlantic.

Apa de la robinet este potabila in majoritatea tarii, iar marocanii o numesc, in gluma, Lordul Robinet

Marocul este cel mai mare producator si exportator de sardine din intreaga lume.

Cuvantul englezec "genie" (duh) vine direct din araba "djinn" si denota o fiinta spirituala, care poate interveni in viata oamenilor atunci cand este chemata.

Cu siguranta iti e cunoscut Marele Canion din Statele Unite. Ei bine, afla ca gasesti unul asemanator si in Maroc, in Valea Dades. Intre Muntii Atlas si  Muntii Jbel Sarhro, Valea Dades ofera o priveliste incredibila asupra muntilor inzapeziti pe de o parte si a desertului de partea cealalta. Pasionatii de trekking vor avea ce face aici.

Caprele marocane se catara in copacii de argan ca sa manance fructe. Samburii scuipati si fecalele caprelor sunt adunate, spalate, uscate si prelucrate. In Maroc uleiul de argan este folosit mai ales de berberi pentru prepararea painii si a unei paste, impreuna cu miere si migdale, numite „amalou”.

In Maroc poti schia. Pai Marocul nu era tot numai un desert? Ei bine, nu. Acesta este probabil singurul loc din lume unde poti vedea zapada, desert si mare in aceeasi excursie. In ianuarie si februarie poti schia sau te poti da cu snowboard-ul in Oukaimeden, in Muntii Atlas.

Marocul este o adevarata calatorie culturala. Pe langa prezenta islamica evidenta, poti merge pe urmele culturilor feniciene, romane sau bizantine, daca faci un tur al obiectivelor din patrimoniul UNESCO. Ruinele romane de la Volubilis, orasul istoric din Meknes, Medina din Essouira sau cea din Fez sunt doar cateva dintre ele.

Maroc are 3000 km de coasta la Atlantic, deci ai de unde alege unde sa faci surfing. Daca esti la inceput, se fac cursuri de surfing tot anul. Daca ai experienta si cauti provocari, cea mai buna perioada pentru tine este iarna. La sud de Agadir, se pare ca poti avea sansa sa fii doar tu si valurile pentru ca nu e o zona prea explorata.

Cu siguranta ai auzit de “Gladiatorul” si probabil l-ai si vazut dar poate ca nu stiai ca a fost filmat in Maroc. Studiourile de filmare din Ouarzazate sunt cele mai mari din lume si poti face un tur pentru a vedea unde s-au turnat Gladiatorul, Asterix & Obelix, Lawrence of Arabia, Babel si multe alte filme istorice. In schimb, filmul de succes international „Casablanca” nu a fost filmat in orasul marocan omonim. De fapt, nici macar nu a fost filmat in Maroc.

In noaptea de 12 spre 13 august are loc cel mai impresionant spectacol cu stele cazatoare. In Muntii Atlas sau in desertul Sahara sunt numeroase hoteluri din care poti urmari spectacolul ceresc pentru ca acolo e cea mai buna vizibilitate. In Zagora, hotelul SaharaSky are chiar propriul observator astronomic.

In nordul Marocului, in muntii Rif, exista un orasel care a fost izolat de restul lumii pana in 1920 si s-a pastrat neatins de atunci. Chefchaouen este la poalele muntelui si are peretii varuiti cu nuante de albastru, fapt ce-l face sa fie o atractie mare pentru turisti.

Marocul are o specie indigena de maimute. Macacul berber se gaseste in muntii Atlas si in Gibraltar. Este o specie de maimute care traieste in grupuri de mai multe femele si masculi. Poate atinge inaltimea de 75 de centimetri si greutatea de 13 kg.

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente