Calatorii gastronomice si culturale - Mexic

Evenimente

Calatorii gastronomice si culturale - Mexic

29 Sep

19:00-21:00

Cluj Napoca

cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita, vineri 29 septembrie , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Mexic

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro pregatite de Anca Toma, technician nutritionist

Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

  • " Micul turist " -  la raionul gastro
  • " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Cartea din valiza

Octavio Paz  – Piedra del Sol/ Piatra de soare

o salcie de cristal, un plop de apa,
un gheizer inalt pe care vantul il arcuieste,
un copac bine plantat ce se leagana,
cursul unui rau ce coteste,
curge la vale, revine, face un ocol
si ajunge mereu la timp:
            un parcurs linistit

de stea sau o primavara domoala,
apa care face toata noaptea profetii
cu pleoapele lasate in jos,
prezenta unanima in resac,
val dupa val pana acopera totul,
verde domeniu fara apus
cum ar fi stralucirea aripilor
cand se deschid in mijlocul cerului […]

Octavio Paz (1914 – 1998)

Octavio Paz este primul mexican recompensat cu Nobelul pentru Literatura. Distinctia i-a fost acordata „pentru a onora scrierile pasionate de orizonturi largi, caracterizate de inteligenta senzuala si integritate umanista“.

S-a nascut intr-o familie de intelectuali cu puternice inclinatii liberale. A fost un jurnalist politic activ si s-a alaturat revoltelor agrare conduse de Emilio Zapata.  Absolvent al Universidad Nacional Autónoma de México si al University of California at Berkeley, Paz debuteaza in 1933 cu volumul de poeme „Luna silvestre”. Pleaca in Spania, unde se implica in Razboiul civil. Reflexiile acestei experiente apar in 1937, sub titlul „Bajo in clara sombra y otros poemas”, anuntandu-l pe marele poet de mai tarziu.

In Mexic, infiinteaza si editeaza mai multe reviste literare de renume (Taller, El hijo prodigo si, In anii '70, Plural). Influentat pe rand de marxism, suprarealism, existentialism, budism si hinduism, tema sa de predilectie este capacitatea de a-si depasi singuratatea existentiala prin dragoste, erotism si creativitate artistica.

Este unul dintre scriitorii reprezentativi ai Americii Latine, fiind apreciat, in primul rand prin volumele sale de poezii :  „Radacina omului", „Labirintul singuratatii"  , „Piatra soarelui"  , „Salamandra" s.a.

Pentru poezia sa, Universitatea Harvard i-a acordat titlul de doctor onorific. Cele mai prestigioase distinctii primite inainte de Nobel au fost Premiul Cervantes, in 1981, si Premiul Neustadt, in 1982. 

Retete

Chili vegetarian

Ingrediente: 1 ceapa rosie, ½ ardei iute proaspat, chilli, boia afumata, cumin, 4 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, ulei de masline, 2 ardei grasi de culori diferite, 1 conserva de naut, 1 conserva fasole neagra/rosie,  1l suc de rosii, 2 morcovi, 1 dovlecel mediu, frunze de dafin.

Mod de preparare: Intr-o cratita se caleste ceapa si usturoiul pentru 2-3 minute, se adauga apoi ardeiul iute, ardeii grasi, morcovii cubulete si se gatesc pentru 5-7 minute pana legumele incep sa se fragezeasca. Se adauga apoi boia, chilli, cumin, sare si piper pentru a se imbina aromele. Dupa 1-2 minute se adauga sucul de rosii, frunzele de dafin, dovlecelul, nautul si fasolea. Se gateste la foc mediu pentru aproximativ 20-30 minute, amestecand periodic. Se serveste presarat cu patrunjel verde, impreuna cu orez sau tortillas.

Camotes Enmielado (Cartofi dulci in sirop)

Ingrediente: 2 cartofi dulci curatati si taiati in felii de 2-3cm, 200g zahar brut sau melasa, 1 baton mare de scortisoara, 3-4 cuisoare, 1 anason stelat, 2 litri apa.

Mod de preparare: Intr-o oala se pun toate ingredientele si se dau in clocot, la foc mediu. Odata ajuns la temperatura de fierbere, se acopera si se aduc la foc mic. Se fierbe pentru aproximativ 40 minute, pana cand cartofii sunt moi si siropul devine mai gros. E posibil sa mai fie necesar sa fie lasat la foc mic pentru 10-15 minute, pana la inchegarea siropului. Se scot condimentele si se serveste cu multa pofta!

Stiati ca?

  • Cuvantul Mexic este derivat din limba locala Nahuatl. Originea exacta a cuvantului s-a pierdut in timp, insa o mare parte dintre istorici sunt de parere ca acesta inseamna in traducere “Locul din centrul lunii”
  • Numele oficial al Mexicului este Estados Unidos Mexicanos – Statele Unite Mexicane
  • Ciudad de Mexico este cel mai vechi oras din emisfera vestica si al doilea mare oras al lumii dupa Tokio? Ciudad de Mexico se scufunda cate 10-12 centimetri pe an din cauza faptului ca a fost construit pe albia unui fost lac
  • Mexic are 68 de limbi oficiale
  • La Guerra de los pasteles (Razboiul prajiturilor in spaniola) a fost de fapt un conflict intre Mexic si Franta
  • Mexic are cel mai mic vulcan din lume, Cuexcomate. Inalt de 13m, nu reuseste sa domine orasul Puebla in care este situat. De altfel, nu se stie cu exactitate daca este intr-adevar un vulcan
  • Aztecii au folosit semintele de cacao ca pe o forma de moneda
  • Atunci cand conquistadorul spaniol Hernan Cortés a pus piciorul in Mexic in anul 1519, aztecii au crezut ca este reincarnarea zeului Quetzalcoatl? Un oaspete asa de seama nu putea fi tratat decat cu maxim respect, asa ca acestia i-au oferit ce aveau ei mai bun, ciocolata. Asa s-a nascut pasiunea europenilor pentru ciocolata
  • Cea mai mare piramida din lume se afla in Mexic si nu in Egipt. Piramida de la Cholula este cel mai mare monument construit vreodata de pamant. Inalta de 66 de metri si cu o latime de 450 metri, este de 4 ori mai mare decat Piramida de la Giza din Egipt. Nu va imaginati insa ca timpul a crutat marea constructie. Anii au trecut, iar gigantica structura este astazi ingropata sub un deal mare de pamant
  • In Mexic fiica cea mica nu avea voie sa se marite, fiind obligata sa poarte de grija mamei varstnice
Adauga in calendar 09/29/2017 19:00 09/29/2017 21:00 Europe/Bucharest Calatorii gastronomice si culturale - Mexic

cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita, vineri 29 septembrie , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Mexic

Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro pregatite de Anca Toma, technician nutritionist

Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

  • " Micul turist " -  la raionul gastro
  • " Cartea din valiza " - la  raionul cultura.

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Cartea din valiza

Octavio Paz  – Piedra del Sol/ Piatra de soare

o salcie de cristal, un plop de apa,
un gheizer inalt pe care vantul il arcuieste,
un copac bine plantat ce se leagana,
cursul unui rau ce coteste,
curge la vale, revine, face un ocol
si ajunge mereu la timp:
            un parcurs linistit

de stea sau o primavara domoala,
apa care face toata noaptea profetii
cu pleoapele lasate in jos,
prezenta unanima in resac,
val dupa val pana acopera totul,
verde domeniu fara apus
cum ar fi stralucirea aripilor
cand se deschid in mijlocul cerului […]

Octavio Paz (1914 – 1998)

Octavio Paz este primul mexican recompensat cu Nobelul pentru Literatura. Distinctia i-a fost acordata „pentru a onora scrierile pasionate de orizonturi largi, caracterizate de inteligenta senzuala si integritate umanista“.

S-a nascut intr-o familie de intelectuali cu puternice inclinatii liberale. A fost un jurnalist politic activ si s-a alaturat revoltelor agrare conduse de Emilio Zapata.  Absolvent al Universidad Nacional Autónoma de México si al University of California at Berkeley, Paz debuteaza in 1933 cu volumul de poeme „Luna silvestre”. Pleaca in Spania, unde se implica in Razboiul civil. Reflexiile acestei experiente apar in 1937, sub titlul „Bajo in clara sombra y otros poemas”, anuntandu-l pe marele poet de mai tarziu.

In Mexic, infiinteaza si editeaza mai multe reviste literare de renume (Taller, El hijo prodigo si, In anii '70, Plural). Influentat pe rand de marxism, suprarealism, existentialism, budism si hinduism, tema sa de predilectie este capacitatea de a-si depasi singuratatea existentiala prin dragoste, erotism si creativitate artistica.

Este unul dintre scriitorii reprezentativi ai Americii Latine, fiind apreciat, in primul rand prin volumele sale de poezii :  „Radacina omului", „Labirintul singuratatii"  , „Piatra soarelui"  , „Salamandra" s.a.

Pentru poezia sa, Universitatea Harvard i-a acordat titlul de doctor onorific. Cele mai prestigioase distinctii primite inainte de Nobel au fost Premiul Cervantes, in 1981, si Premiul Neustadt, in 1982. 

Retete

Chili vegetarian

Ingrediente: 1 ceapa rosie, ½ ardei iute proaspat, chilli, boia afumata, cumin, 4 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, ulei de masline, 2 ardei grasi de culori diferite, 1 conserva de naut, 1 conserva fasole neagra/rosie,  1l suc de rosii, 2 morcovi, 1 dovlecel mediu, frunze de dafin.

Mod de preparare: Intr-o cratita se caleste ceapa si usturoiul pentru 2-3 minute, se adauga apoi ardeiul iute, ardeii grasi, morcovii cubulete si se gatesc pentru 5-7 minute pana legumele incep sa se fragezeasca. Se adauga apoi boia, chilli, cumin, sare si piper pentru a se imbina aromele. Dupa 1-2 minute se adauga sucul de rosii, frunzele de dafin, dovlecelul, nautul si fasolea. Se gateste la foc mediu pentru aproximativ 20-30 minute, amestecand periodic. Se serveste presarat cu patrunjel verde, impreuna cu orez sau tortillas.

Camotes Enmielado (Cartofi dulci in sirop)

Ingrediente: 2 cartofi dulci curatati si taiati in felii de 2-3cm, 200g zahar brut sau melasa, 1 baton mare de scortisoara, 3-4 cuisoare, 1 anason stelat, 2 litri apa.

Mod de preparare: Intr-o oala se pun toate ingredientele si se dau in clocot, la foc mediu. Odata ajuns la temperatura de fierbere, se acopera si se aduc la foc mic. Se fierbe pentru aproximativ 40 minute, pana cand cartofii sunt moi si siropul devine mai gros. E posibil sa mai fie necesar sa fie lasat la foc mic pentru 10-15 minute, pana la inchegarea siropului. Se scot condimentele si se serveste cu multa pofta!

Stiati ca?

  • Cuvantul Mexic este derivat din limba locala Nahuatl. Originea exacta a cuvantului s-a pierdut in timp, insa o mare parte dintre istorici sunt de parere ca acesta inseamna in traducere “Locul din centrul lunii”
  • Numele oficial al Mexicului este Estados Unidos Mexicanos – Statele Unite Mexicane
  • Ciudad de Mexico este cel mai vechi oras din emisfera vestica si al doilea mare oras al lumii dupa Tokio? Ciudad de Mexico se scufunda cate 10-12 centimetri pe an din cauza faptului ca a fost construit pe albia unui fost lac
  • Mexic are 68 de limbi oficiale
  • La Guerra de los pasteles (Razboiul prajiturilor in spaniola) a fost de fapt un conflict intre Mexic si Franta
  • Mexic are cel mai mic vulcan din lume, Cuexcomate. Inalt de 13m, nu reuseste sa domine orasul Puebla in care este situat. De altfel, nu se stie cu exactitate daca este intr-adevar un vulcan
  • Aztecii au folosit semintele de cacao ca pe o forma de moneda
  • Atunci cand conquistadorul spaniol Hernan Cortés a pus piciorul in Mexic in anul 1519, aztecii au crezut ca este reincarnarea zeului Quetzalcoatl? Un oaspete asa de seama nu putea fi tratat decat cu maxim respect, asa ca acestia i-au oferit ce aveau ei mai bun, ciocolata. Asa s-a nascut pasiunea europenilor pentru ciocolata
  • Cea mai mare piramida din lume se afla in Mexic si nu in Egipt. Piramida de la Cholula este cel mai mare monument construit vreodata de pamant. Inalta de 66 de metri si cu o latime de 450 metri, este de 4 ori mai mare decat Piramida de la Giza din Egipt. Nu va imaginati insa ca timpul a crutat marea constructie. Anii au trecut, iar gigantica structura este astazi ingropata sub un deal mare de pamant
  • In Mexic fiica cea mica nu avea voie sa se marite, fiind obligata sa poarte de grija mamei varstnice
Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente