Calatorii gastronomice si culturale - Rusia

Evenimente

Calatorii gastronomice si culturale - Rusia

24 Feb

18:00-20:00

Cluj Napoca

cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 24 februarie, incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Rusia!

Pe ritmuri de balalaika veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro.

Copiii sunt asteptati la atelierele:

  • " Micul turist " -  la raionul gastro
  • " Cartea din valiza " - la  raionul cultura

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Retete:

Bors rusesc cu sfecla rosie

Ingrediente: 2 cartofi medii, 2 sfecle rosii medii, 1 ceapa rosie, 2 morcovi, ¼ varza (alba sau rosie), 1 frunza dafin, 2 linguri ulei de masline, 250 ml suc de rosii, 2l apa, sare si piper dupa gust, bors sau zeama de lamaie dupa gust, smantana pentru servit.

Mod de preparare:

Curatam ingredientele, le spalam si apoi taiem cartofii cubulete, maruntim ceapa, dam pe razatoarea mare sfecla si morcovul iar varza o taiem fideluta. Intr-o oala, incingem uleiul in care vom cali apoi ceapa pana devine translucida, adaugam morcovul iar dupa 2-3 minute si cartofii. Dupa alte 2 minute adaugam varza, sfecla, sucul de rosii, apa si foaia de dafin. Se fierbe borsul pana cand legumele s-au inmuiat. Se scoate foaia de dafin, se potriveste de sare si piper si se adauga borsul sau zeama de lamaie, dupa gust. Daca folosim bors, e bine sa ii mai dam un clocot si dupa adaugarea lui, iar apoi oprim focul. Se serveste cald, ca atare sau cu smantana si verdeata tocata (marar, patrunjel verde).

Kasha (terci de hrisca cu lapte)

Ingrediente: 1l lapte, 150 g hrisca, zahar brun dupa gust, miez de nuca sau caju sau migdale, fructe uscate (stafide, curmale, merisoare, caise etc.), scortisoara.

Mod de preparare: Spalam bine hrisca in mai multe ape si o punem la fiert impreuna cu laptele si zaharul brun. Adaugam apoi si nuca (sau caju/migdale), fructele uscate (maruntite), scortisoara si fierbem la foc mic, amestecand des, pana cand hrisca incepe sa se desfaca si sa absoarba tot laptele (aproximativ 15 minute). Se serveste calda, presarata cu scortisoara si cu felii de banana.

Sa aveti pofta!

Cartea din valiza

Mihail Siskin - Parul Venerei

Parul Venerei este o planta ornamentala, al carei nume provine din legenda despre Venus care, iesind din mare, isi revarsa pe umeri parul inca umed. Planta se gaseste in diferite zone geografice, devenind simbol al iubirii sau al Fecioarei Maria in cultura ortodoxa. Prin intreaga lume este purtat si lectorul acestei carti: Africa, Asia, Balcanii, Bielorusia, Ucraina, Moldova, Rusia, Caucaz etc.

Romanul impleteste mai multe fire narative, legate intre ele prin Peter, ofiterul care decide soarta refugiatilor sositi in Elvetia si interpretul (traducatorul) sau. Acestia au rolul de a obtine povesti valabile, suficient de tragice incat sa salveze vieti. Sirul “Intrebare – Raspuns, Intrebare – Raspuns” – stabileste cadenta povestilor refugiatilor: iubirile talmaciului, jurnalul unei dansatoare, intrebari si raspunsuri despre viata, despre iubire, despre scris.

„Intrebare: Dar daca pe ultima pagina punctul e deja pus, deci nu se mai poate schimba nimic? Iar daca vrei sa intreprinzi ceva in viata? Sa readuci pe cineva? Sa termini de iubit?"

"Raspuns: Dimpotriva, in orice clipa se poate schimba pana si ce a fost deja. Fiecare om trait de tine schimba tot ce a fost inainte. Semnele intrebarii si al exclamarii au forta de a schimba si fraza si soarta. Trecutul este ceea ce este deja cunoscut, dar se va schimba daca traiesti pana la ultima pagina.”

Despre autor

Mihail Siskin are 56 de ani, parul grizonant si ochi albastri, limpezi.

Cartile lui sunt scrise intr-un stil complex, invaluitor, fluent, atemporal, valorifica experiente fundamentale de viata si raspund la intrebari esentiale: Cum sa traiesti? Ce sa faci cu moartea?

Volumele sale, Urok Kalligrafii, Zapiski Larionova, Luarea Izmailului, Scrisorar sau Parul Venerei ilustreaza crezul adanc al scriitorului:” …cititorul meu […] asteapta o carte care sa-l traga in sus, sa-l ridice. Eu compar scrisul din Rusia cu o transfuzie de sange, fiindca dau cititorului cel mai pretios lucru pe care il am, lucrul cel mai datator de viata.”

Mihail Siskin este singurul scriitor care a castigat toate cele trei mari premii literare rusesti - premiul "Booker Rusesc" , "Marea carte" si "Premiul National pentru Bestseller". Critica il aseamana cu Tolstoi sau cu James Joyce.

Adauga in calendar 02/24/2017 18:00 02/24/2017 20:00 Europe/Bucharest Calatorii gastronomice si culturale - Rusia

cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita vineri, 24 februarie, incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Rusia!

Pe ritmuri de balalaika veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro.

Copiii sunt asteptati la atelierele:

  • " Micul turist " -  la raionul gastro
  • " Cartea din valiza " - la  raionul cultura

 

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :

Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro

Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .

Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!

Retete:

Bors rusesc cu sfecla rosie

Ingrediente: 2 cartofi medii, 2 sfecle rosii medii, 1 ceapa rosie, 2 morcovi, ¼ varza (alba sau rosie), 1 frunza dafin, 2 linguri ulei de masline, 250 ml suc de rosii, 2l apa, sare si piper dupa gust, bors sau zeama de lamaie dupa gust, smantana pentru servit.

Mod de preparare:

Curatam ingredientele, le spalam si apoi taiem cartofii cubulete, maruntim ceapa, dam pe razatoarea mare sfecla si morcovul iar varza o taiem fideluta. Intr-o oala, incingem uleiul in care vom cali apoi ceapa pana devine translucida, adaugam morcovul iar dupa 2-3 minute si cartofii. Dupa alte 2 minute adaugam varza, sfecla, sucul de rosii, apa si foaia de dafin. Se fierbe borsul pana cand legumele s-au inmuiat. Se scoate foaia de dafin, se potriveste de sare si piper si se adauga borsul sau zeama de lamaie, dupa gust. Daca folosim bors, e bine sa ii mai dam un clocot si dupa adaugarea lui, iar apoi oprim focul. Se serveste cald, ca atare sau cu smantana si verdeata tocata (marar, patrunjel verde).

Kasha (terci de hrisca cu lapte)

Ingrediente: 1l lapte, 150 g hrisca, zahar brun dupa gust, miez de nuca sau caju sau migdale, fructe uscate (stafide, curmale, merisoare, caise etc.), scortisoara.

Mod de preparare: Spalam bine hrisca in mai multe ape si o punem la fiert impreuna cu laptele si zaharul brun. Adaugam apoi si nuca (sau caju/migdale), fructele uscate (maruntite), scortisoara si fierbem la foc mic, amestecand des, pana cand hrisca incepe sa se desfaca si sa absoarba tot laptele (aproximativ 15 minute). Se serveste calda, presarata cu scortisoara si cu felii de banana.

Sa aveti pofta!

Cartea din valiza

Mihail Siskin - Parul Venerei

Parul Venerei este o planta ornamentala, al carei nume provine din legenda despre Venus care, iesind din mare, isi revarsa pe umeri parul inca umed. Planta se gaseste in diferite zone geografice, devenind simbol al iubirii sau al Fecioarei Maria in cultura ortodoxa. Prin intreaga lume este purtat si lectorul acestei carti: Africa, Asia, Balcanii, Bielorusia, Ucraina, Moldova, Rusia, Caucaz etc.

Romanul impleteste mai multe fire narative, legate intre ele prin Peter, ofiterul care decide soarta refugiatilor sositi in Elvetia si interpretul (traducatorul) sau. Acestia au rolul de a obtine povesti valabile, suficient de tragice incat sa salveze vieti. Sirul “Intrebare – Raspuns, Intrebare – Raspuns” – stabileste cadenta povestilor refugiatilor: iubirile talmaciului, jurnalul unei dansatoare, intrebari si raspunsuri despre viata, despre iubire, despre scris.

„Intrebare: Dar daca pe ultima pagina punctul e deja pus, deci nu se mai poate schimba nimic? Iar daca vrei sa intreprinzi ceva in viata? Sa readuci pe cineva? Sa termini de iubit?"

"Raspuns: Dimpotriva, in orice clipa se poate schimba pana si ce a fost deja. Fiecare om trait de tine schimba tot ce a fost inainte. Semnele intrebarii si al exclamarii au forta de a schimba si fraza si soarta. Trecutul este ceea ce este deja cunoscut, dar se va schimba daca traiesti pana la ultima pagina.”

Despre autor

Mihail Siskin are 56 de ani, parul grizonant si ochi albastri, limpezi.

Cartile lui sunt scrise intr-un stil complex, invaluitor, fluent, atemporal, valorifica experiente fundamentale de viata si raspund la intrebari esentiale: Cum sa traiesti? Ce sa faci cu moartea?

Volumele sale, Urok Kalligrafii, Zapiski Larionova, Luarea Izmailului, Scrisorar sau Parul Venerei ilustreaza crezul adanc al scriitorului:” …cititorul meu […] asteapta o carte care sa-l traga in sus, sa-l ridice. Eu compar scrisul din Rusia cu o transfuzie de sange, fiindca dau cititorului cel mai pretios lucru pe care il am, lucrul cel mai datator de viata.”

Mihail Siskin este singurul scriitor care a castigat toate cele trei mari premii literare rusesti - premiul "Booker Rusesc" , "Marea carte" si "Premiul National pentru Bestseller". Critica il aseamana cu Tolstoi sau cu James Joyce.

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente