cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Octavian Goga", Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “, Scoala “ Iuliu Hatieganu “, Scoala gimnaziala “ Nicolae Iorga “, Asociatia AIVI, Asociatia Notorious Learning Projects, M.I.S. Boutique, Aripi de poveste, Restaurantul Indigo, L'albero dei Sogni, Wens travel si Green Cosmetics, va invita vineri, 4 mai, incepand cu ora 18.00, sa participati la urmatorul eveniment din cadrul proiectului multicultural " Calatorii pentru Minte, Trup si Suflet ".
Vedeta zilei : India !
Puteti "calatori" alaturi de noi, participand la urmatoarele activitati ce vor avea loc pe raionul gastro din cadrul magazinului:
Calatorie gastronomica in India
Demonstratii culinare urmate de degustarea preparatelor traditionale. Coordonarea activitatii: Chef Roxana Parjol de la L'albero dei Sogni.
Atelier “Vacanta creativa”
“O calatorie de o mie de mile incepe cu un pas” – Lao Tse Activitati destinate parintilor si copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani: curiozitati si informatii diverse, confectionarea unor obiecte simbol ale tarii programate ca destinatie, jocuri. Coordonarea activitatii: Laura Babos - presedinta Asociatiei “Parinte inFloresti” si Prof. Mihaela Onet. Activitatea este realizata cu ajutorul voluntarelor Asociatiilor Parinte inFloresti si Notourious Learning Projects precum si cu elevi de la Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “
Atelier “La drum cu Nero”
“Romanul nu-i decat o calatorie prin continentele sufletului” – Ionel Teodoreanu Activitati destinate copiilor cu varste intre 4 si 10 ani dornici sa descopere universul lecturii prin intermediul unor povesti terapeutice, scrise special pentru acest proiect, al caror personaj principal este manzul Nero. Informatii culturale inedite, prezentate sub forma de poveste. Coordonarea activitatii: Camelia Vancea, psihopedagog si autor, membra in cadrul Asociatiei “Parinte inFloresti”
Concurs de desene pentru copii organizat in cadrul atelierului “ La drum cu Nero “
Dansuri traditionale
Atelier de henna
Proiectul va continua pe tot parcursul anului 2018, calendarul fiind urmatorul : 30 martie – Italia 21 septembrie - Brazilia 13 aprilie – Grecia 5 octombrie - Polonia 4 mai – India 19 octombrie - Spania 18 mai – Egipt 2 noiembrie - Rusia 29 iunie – Suedia 16 noiembrie - Turcia.
In cadrul evenimentului, veti putea admira costume traditionale create de M.I.S. Boutique si prezentate de organizatori si de copii.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la: Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro.
Anul acesta, la cora, continui sa calatoresti unde doresc Mintea, Trupul si Sufletul tau!
Stiati ca?
India este cea mai mare democratie din lume, avand 1,2 miliarde de oameni. Populatia Indiei e mai mare decat populatia intregii Emisferei Vestice. Mai mult de jumatate din populatia sa are pana in 25 de ani, iar doua treimi nu depasesc 35.
Calendarul hindus al Indiei are 6 anotimpuri: Primavara, Vara, Muson, Toamna, Iarna si Prevernal (Muson de iarna).
In India exista 17 limbi oficiale si 844 de dialecte.
India era una dintre cele mai bogate tari din lume pana la invazia britanica de la inceputul secolului al 17-lea. Pana in 1896, singurul loc de pe glob unde se extrageau diamante era India. De acolo provine si cel mai celebru diamant din lume, Koh-i-Noor, apartinand in prezent coroanei britanice.
Algebra, analiza matematica si trigonometria isi au radacinile in India. Sistemul numeric a fost inventat in India si Arzabhatta a fost omul de stiinta Indian care a inventat cifra 0. Valoarea numarului "Pi" (π) a fost calculata de matematicianul indian Budhayana in secolul al 6-lea. Matematicienii din India stiau sa opereze cu ecuatii de gradul al doilea inca din secolul XI, iar vechii indieni stiau sa scrie un numar format din 10 la puterea a 53-a cifre. Grecii si romanii abia puteau sa scrie un numar cu 10 la puterea a 6-a cifre.
Sahul a fost inventat, de asemenea, in India.
Prima universitate cunoscuta din lume a fost intemeiata in Takshashila, India. Cea mai veche scoala de medicina din lume a fost creata tot in India, de catre Charaka, in urma cu peste 2.500 de ani.
In acea epoca, medicii indieni stiau sa faca operatii precum cezariana, indepartarea cataractei, eliminarea calculilor renali si chiar chirurgie pe creier. S-au identificat 150 de instrumente chirurgicale folosite de catre medicii indieni.
Bancnotele de rupii indiene au insemne Braille pe ele, pentru a putea fi folosite de oamenii nevazatori.
Templul de aur din India serveste cate o masa vegetariana pentru peste 100.000 de oameni in fiecare zi, indiferent de rasa, religie sau clasa sociala.
Pasarea nationala a Indiei este paunul si animalul national este tigrul. Fructul national al Indiei este mango iar floarea nationala este lotusul.
In India, vacile sunt considerate sacre si nu este voie sa le ranesti in niciun fel.
70% din condimentele lumii provin din India.
Sanscrita, limba traditionala a Indiei antice, este baza tuturor limbilor indo-europene. Potrivit unei cercetari publicate de Forbes in 1987, sanscrita este cea mai buna baza pentru elaborarea unui software lingvistic.
Atelier de lectura “ La drum cu Nero - India, tara condimentelor „
Nero este un manz negru cu stea alba in frunte, curios si curajos, dornic sa calatoreasca, sa cunoasca lumea si sa isi faca prieteni. El este personajul principal al povestilor ”La drum cu Nero” si impreuna cu prietena lui Zunzuncito, o pasare colibri, vor cunoaste cateva din cele mai interesante orase din lume. Visul lui Nero este sa calatoreasca si sa afle lucruri interesante legate de cultura, valorile si traditiile tarilor prin care trece. Impreuna cu Zunzuncito, strabate 10 tari si cunoaste 10 orase din intreaga lume, dornici sa-i poarte pe copii prin locuri din care sa invete despre cultura, valori, curiozitati si frumusete.
Numele meu este Maria Camelia Vancea si sunt mama de baieti, autor si psihopedagog. M-am gandit ca prin povestile mele sa va introduc intr-o lume a frumusetii, amuzamentului si traditiilor unor locuri frumoase din lume. Imi place sa scriu povesti pentru ca mi-au placut povestile de cand ma stiu si am vrut sa fac ceva ce sa aduca bucurie si emotie, asta e hrana mea, satisfactia mea.
Sunt Zana care va poarta pe Aripi de Poveste.
Vineri, 4 mai Nero si Zunzuncito vor porni spre continentul asiatic, unde vor poposi in haotica si fascinanta tara a condimentelor, India .
”- Zunzuncito, ma intrebam oare cum ar fi sa calatorim in Asia, am auzit ca acolo sunt minuni create de Dumnezeu si tare as vrea sa vad si eu una dintre ele, spuse Nero visator cu gandul la urmatoarea destinatie a calatoriei lor.
- Buna idee, Nero, ce ai zice tu sa mergem in India, acolo vei vedea cu ochii tai una dintre cele sapte minuni create de Dumnezeu, Taj Mahal – cel mai frumos mausoleu din lume si mai mult vei cunoaste una din tarile cele mai ”condimentate” din lume, ii raspunse pasarea colibri incantata si ea de idee.
- Condimente?! Ah! Ce bucurie mare mi-ai facut Zunzuncito , stii tu cat de mult imi plac aromele condimentelor, curry, cuisoare, chimen, cardamon, sofran... rosti manzul imaginandu-si cum ii trec prin fata ochilor variatele feluri de mancare indiana condimentata.
- Hei dar te pricepi la condimente, stiai ca cel mai scump condiment este sofranul, caruia i se mai spune si ”aurul rosu”?
- Nu stiam, dar ceva tot stiu, ca vreau sa vizitam unul dintre cele mai interesante si religioase orase din India, Varanasi aflat pe malul raului Gange.”
Calatoria lui Nero si a lui Zunzuncito in India va fi una plina de peripetii asa cum doar in India poti intalni, asadar veniti cu noi in tara mirodeniilor, spiritualitatii si a templelor minunate participand la Atelierul de lectura, vineri 4 mai, incepand cu ora 18:00 la cora.
Retete traditionale
Indian Butter Chicken cu orez basmati
Ingrediente: 500 kg piept de pui dezosat, 2 bucati de ceapa alba, 50 ml suc de rosii, 20 gr ghimbir proaspat, 1 lamaie, 2 catei de usturoi, 50 ml ulei masline, condimente indiene pentru Butter Chicken, sare, piper, 250ml smantana de gatit, 30gr de unt. 250g orez basmatti
Mod de preparare: Pentru inceput, taiem cubulete carnea de pui si o condimentam cu amestecul de condimente indiene si sucul de lamaie. Lasam la marinat pentru 30 minute. Maruntim ceapa si usturoiul, apoi le rumenim cu putin ulei la foc mic, pana devine translucida ceapa. Le punem intr-un vas si le blendam, pentru a obtine o crema fina. In tigaie, adaugam putin ulei si bucatele de pui marinate si le rumenim cateva minute pe toate partile. Adaugam piureul de ceapa, ghimbirul dat prin razatoare, sucul de rosii, smantana, condimentam dupa gust cu sare si piper si fierbem la foc mic pana este fiarta carnea de pui. La sfarsit adaugam untul ramas in sos si sucul de lamaie. Servim alaturi de orez fiert basmati.
Mango lassi
Ingrediente: 2 bucati mango coapte, 500gr iaurt natural, 250 ml lapte, 4 linguri zahar brun, zeama de lamaie dupa gust, un varf de cutit de cardamom macinat.
Mod de preparare: Curatati fructele de mango de coaja si sambure. Puneti pulpa de mango, zaharul, iaurtul si laptele intr-un blender, se blendeaza bine pentru a obtine o bautura cremoasa. Se serveste rece pudrat cu putin cardamom.
Pofta buna!
Adauga in calendar05/04/2018 18:0005/04/2018 20:00Europe/BucharestCalatorii pentru minte, trup si suflet - India
cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Octavian Goga", Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “, Scoala “ Iuliu Hatieganu “, Scoala gimnaziala “ Nicolae Iorga “, Asociatia AIVI, Asociatia Notorious Learning Projects, M.I.S. Boutique, Aripi de poveste, Restaurantul Indigo, L'albero dei Sogni, Wens travel si Green Cosmetics, va invita vineri, 4 mai, incepand cu ora 18.00, sa participati la urmatorul eveniment din cadrul proiectului multicultural " Calatorii pentru Minte, Trup si Suflet ".
Vedeta zilei : India !
Puteti "calatori" alaturi de noi, participand la urmatoarele activitati ce vor avea loc pe raionul gastro din cadrul magazinului:
Calatorie gastronomica in India
Demonstratii culinare urmate de degustarea preparatelor traditionale. Coordonarea activitatii: Chef Roxana Parjol de la L'albero dei Sogni.
Atelier “Vacanta creativa”
“O calatorie de o mie de mile incepe cu un pas” – Lao Tse Activitati destinate parintilor si copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani: curiozitati si informatii diverse, confectionarea unor obiecte simbol ale tarii programate ca destinatie, jocuri. Coordonarea activitatii: Laura Babos - presedinta Asociatiei “Parinte inFloresti” si Prof. Mihaela Onet. Activitatea este realizata cu ajutorul voluntarelor Asociatiilor Parinte inFloresti si Notourious Learning Projects precum si cu elevi de la Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “
Atelier “La drum cu Nero”
“Romanul nu-i decat o calatorie prin continentele sufletului” – Ionel Teodoreanu Activitati destinate copiilor cu varste intre 4 si 10 ani dornici sa descopere universul lecturii prin intermediul unor povesti terapeutice, scrise special pentru acest proiect, al caror personaj principal este manzul Nero. Informatii culturale inedite, prezentate sub forma de poveste. Coordonarea activitatii: Camelia Vancea, psihopedagog si autor, membra in cadrul Asociatiei “Parinte inFloresti”
Concurs de desene pentru copii organizat in cadrul atelierului “ La drum cu Nero “
Dansuri traditionale
Atelier de henna
Proiectul va continua pe tot parcursul anului 2018, calendarul fiind urmatorul : 30 martie – Italia 21 septembrie - Brazilia 13 aprilie – Grecia 5 octombrie - Polonia 4 mai – India 19 octombrie - Spania 18 mai – Egipt 2 noiembrie - Rusia 29 iunie – Suedia 16 noiembrie - Turcia.
In cadrul evenimentului, veti putea admira costume traditionale create de M.I.S. Boutique si prezentate de organizatori si de copii.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la: Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro.
Anul acesta, la cora, continui sa calatoresti unde doresc Mintea, Trupul si Sufletul tau!
Stiati ca?
India este cea mai mare democratie din lume, avand 1,2 miliarde de oameni. Populatia Indiei e mai mare decat populatia intregii Emisferei Vestice. Mai mult de jumatate din populatia sa are pana in 25 de ani, iar doua treimi nu depasesc 35.
Calendarul hindus al Indiei are 6 anotimpuri: Primavara, Vara, Muson, Toamna, Iarna si Prevernal (Muson de iarna).
In India exista 17 limbi oficiale si 844 de dialecte.
India era una dintre cele mai bogate tari din lume pana la invazia britanica de la inceputul secolului al 17-lea. Pana in 1896, singurul loc de pe glob unde se extrageau diamante era India. De acolo provine si cel mai celebru diamant din lume, Koh-i-Noor, apartinand in prezent coroanei britanice.
Algebra, analiza matematica si trigonometria isi au radacinile in India. Sistemul numeric a fost inventat in India si Arzabhatta a fost omul de stiinta Indian care a inventat cifra 0. Valoarea numarului "Pi" (π) a fost calculata de matematicianul indian Budhayana in secolul al 6-lea. Matematicienii din India stiau sa opereze cu ecuatii de gradul al doilea inca din secolul XI, iar vechii indieni stiau sa scrie un numar format din 10 la puterea a 53-a cifre. Grecii si romanii abia puteau sa scrie un numar cu 10 la puterea a 6-a cifre.
Sahul a fost inventat, de asemenea, in India.
Prima universitate cunoscuta din lume a fost intemeiata in Takshashila, India. Cea mai veche scoala de medicina din lume a fost creata tot in India, de catre Charaka, in urma cu peste 2.500 de ani.
In acea epoca, medicii indieni stiau sa faca operatii precum cezariana, indepartarea cataractei, eliminarea calculilor renali si chiar chirurgie pe creier. S-au identificat 150 de instrumente chirurgicale folosite de catre medicii indieni.
Bancnotele de rupii indiene au insemne Braille pe ele, pentru a putea fi folosite de oamenii nevazatori.
Templul de aur din India serveste cate o masa vegetariana pentru peste 100.000 de oameni in fiecare zi, indiferent de rasa, religie sau clasa sociala.
Pasarea nationala a Indiei este paunul si animalul national este tigrul. Fructul national al Indiei este mango iar floarea nationala este lotusul.
In India, vacile sunt considerate sacre si nu este voie sa le ranesti in niciun fel.
70% din condimentele lumii provin din India.
Sanscrita, limba traditionala a Indiei antice, este baza tuturor limbilor indo-europene. Potrivit unei cercetari publicate de Forbes in 1987, sanscrita este cea mai buna baza pentru elaborarea unui software lingvistic.
Atelier de lectura “ La drum cu Nero - India, tara condimentelor „
Nero este un manz negru cu stea alba in frunte, curios si curajos, dornic sa calatoreasca, sa cunoasca lumea si sa isi faca prieteni. El este personajul principal al povestilor ”La drum cu Nero” si impreuna cu prietena lui Zunzuncito, o pasare colibri, vor cunoaste cateva din cele mai interesante orase din lume. Visul lui Nero este sa calatoreasca si sa afle lucruri interesante legate de cultura, valorile si traditiile tarilor prin care trece. Impreuna cu Zunzuncito, strabate 10 tari si cunoaste 10 orase din intreaga lume, dornici sa-i poarte pe copii prin locuri din care sa invete despre cultura, valori, curiozitati si frumusete.
Numele meu este Maria Camelia Vancea si sunt mama de baieti, autor si psihopedagog. M-am gandit ca prin povestile mele sa va introduc intr-o lume a frumusetii, amuzamentului si traditiilor unor locuri frumoase din lume. Imi place sa scriu povesti pentru ca mi-au placut povestile de cand ma stiu si am vrut sa fac ceva ce sa aduca bucurie si emotie, asta e hrana mea, satisfactia mea.
Sunt Zana care va poarta pe Aripi de Poveste.
Vineri, 4 mai Nero si Zunzuncito vor porni spre continentul asiatic, unde vor poposi in haotica si fascinanta tara a condimentelor, India .
”- Zunzuncito, ma intrebam oare cum ar fi sa calatorim in Asia, am auzit ca acolo sunt minuni create de Dumnezeu si tare as vrea sa vad si eu una dintre ele, spuse Nero visator cu gandul la urmatoarea destinatie a calatoriei lor.
- Buna idee, Nero, ce ai zice tu sa mergem in India, acolo vei vedea cu ochii tai una dintre cele sapte minuni create de Dumnezeu, Taj Mahal – cel mai frumos mausoleu din lume si mai mult vei cunoaste una din tarile cele mai ”condimentate” din lume, ii raspunse pasarea colibri incantata si ea de idee.
- Condimente?! Ah! Ce bucurie mare mi-ai facut Zunzuncito , stii tu cat de mult imi plac aromele condimentelor, curry, cuisoare, chimen, cardamon, sofran... rosti manzul imaginandu-si cum ii trec prin fata ochilor variatele feluri de mancare indiana condimentata.
- Hei dar te pricepi la condimente, stiai ca cel mai scump condiment este sofranul, caruia i se mai spune si ”aurul rosu”?
- Nu stiam, dar ceva tot stiu, ca vreau sa vizitam unul dintre cele mai interesante si religioase orase din India, Varanasi aflat pe malul raului Gange.”
Calatoria lui Nero si a lui Zunzuncito in India va fi una plina de peripetii asa cum doar in India poti intalni, asadar veniti cu noi in tara mirodeniilor, spiritualitatii si a templelor minunate participand la Atelierul de lectura, vineri 4 mai, incepand cu ora 18:00 la cora.
Retete traditionale
Indian Butter Chicken cu orez basmati
Ingrediente: 500 kg piept de pui dezosat, 2 bucati de ceapa alba, 50 ml suc de rosii, 20 gr ghimbir proaspat, 1 lamaie, 2 catei de usturoi, 50 ml ulei masline, condimente indiene pentru Butter Chicken, sare, piper, 250ml smantana de gatit, 30gr de unt. 250g orez basmatti
Mod de preparare: Pentru inceput, taiem cubulete carnea de pui si o condimentam cu amestecul de condimente indiene si sucul de lamaie. Lasam la marinat pentru 30 minute. Maruntim ceapa si usturoiul, apoi le rumenim cu putin ulei la foc mic, pana devine translucida ceapa. Le punem intr-un vas si le blendam, pentru a obtine o crema fina. In tigaie, adaugam putin ulei si bucatele de pui marinate si le rumenim cateva minute pe toate partile. Adaugam piureul de ceapa, ghimbirul dat prin razatoare, sucul de rosii, smantana, condimentam dupa gust cu sare si piper si fierbem la foc mic pana este fiarta carnea de pui. La sfarsit adaugam untul ramas in sos si sucul de lamaie. Servim alaturi de orez fiert basmati.
Mango lassi
Ingrediente: 2 bucati mango coapte, 500gr iaurt natural, 250 ml lapte, 4 linguri zahar brun, zeama de lamaie dupa gust, un varf de cutit de cardamom macinat.
Mod de preparare: Curatati fructele de mango de coaja si sambure. Puneti pulpa de mango, zaharul, iaurtul si laptele intr-un blender, se blendeaza bine pentru a obtine o bautura cremoasa. Se serveste rece pudrat cu putin cardamom.
Pofta buna!
Cluj NapocaCorainfo@cora.rofalseMM/DD/YYYY
Vezi alte evenimente
Invita un prieten
Formular de Consimtamant
Vrei sa fii la curent in continuare cu promotiile si noutatile cora? Actualizeaza-ti consimtamantul cu privire la canalele prin care preferi sa iti trimitem ofertele noastre aici!
Completeaza data nasterii
Pentru a-ti folosi contul, te rugam sa completezi data nasterii. Pentru mai multe informatii, te rugam sa citesti Termeni si conditii
Esti sigur ca doresti sa dezactivezi contul?
Te rugam sa citesti cu atentie mesajul de mai jos
Daca doresti sa nu mai accesezi contul tau cora.ro, il poti dezactiva. Nu vei mai putea utiliza serviciile online, insa il poti reactiva oricand contactandu-ne.
Care este motivul pentru care doresti sa dezactivezi contul?