Calatorii pentru minte, trup si suflet - Italia

Evenimente

Calatorii pentru minte, trup si suflet - Italia

30 Mar

18:00-20:00

Cluj Napoca

cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Octavian Goga", Centru Cultural Italian Cluj, Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “, Scoala “ Iuliu Hatieganu “, Scoala gimnaziala “ Nicolae Iorga “, Asociatia AIVI, M.I.S. Boutique, Aripi de poveste, gelateria L’albero dei sogni si Pizza Acrobatica, organizeaza evenimentul multicultural Italia - " Calatorii pentru Minte, Trup si Suflet ", in data de 30 martie, la ora 18.00 la cora Cluj.
 

Stiati ca....

  • Italia este a 4-a cea mai vizitata tara din lume, cu mai mult de 50 de milioane de turisti pe an?
  • Neoficial, cel mai important animal din Italia este lupul. Acesta a capatat suprematia de la legenda lui Romulus si Remus. Cei doi copii ce au fost adoptati de o lupoaica, au fost cei care, mai tarziu, au creat Imperiul Roman.
  • Roma are singurul muzeu din lume dedicat complet pastelor.
  • Italia are cei mai activi vulcani din Europa si anume: Etna, Stromboli si Vezuviu.
  • Cea mai veche republica din lume este in Italia si este reprezentata prin orasul San Marino. Astazi, acesta alaturi de Vatican, sunt doua state independente de Italia, dar sunt asezate pe teritoriul acestei tari.
  • Prima vioara din lume a aparut in atelierul lui Andrea Amati in anul 1550 in orasul Cermona. Mai tarziu acesta a devenit casa si a celui mai faimos producator de viori din lume: Antonio Stradivari.
  • Grota Azzurra (Grota Albastra) este o grota luminata de o lumina albastra, produsa prin refractia razelor solare. Se poate ajunge cu o ambarcatiune din Marina Grande, portul principal al Insulei Capri sau strabatand 784 de trepte in stanca, ori cu telefericul.
  • Pizza a aparut in secolul XVIII – saracii obisnuiau sa manance sos de rosii pe paine plata. Prima pizzerie, “Antica Pizzeria Port’Alba”, s-a deschis in 1830 la Napoli si este deschisa si astazi.
  • Stiati ca cea mai veche universitate din lume functionabila este Universitatea italiana din Bologna, fiind fondata inca din 1088?

 

Atelier de lectura „ La drum cu Nero „

Nero este un manz negru cu stea alba in frunte, curios si curajos, dornic sa calatoreasca, sa cunoasca lumea si sa isi faca prieteni.  El este personajul principal al povestilor ”La drum cu Nero” si impreuna cu prietena lui Zunzuncito, o pasare colibri, vor cunoaste cateva din cele mai interesante orase din lume. Visul lui Nero este sa calatoreasca si sa afle lucruri interesante legate de cultura, valorile si traditiile tarilor prin care trece. Impreuna cu Zunzuncito, strabate 10 tari si cunoaste 10 orase din intreaga lume, dornici sa-i poarte pe copii prin locuri din care sa invete despre cultura, valori, curiozitati si frumusete.
 

Numele meu este  Maria Camelia Vancea si sunt mama de baieti, autor si psihopedagog. M-am gandit ca prin povestile mele sa va introduc intr-o lume a frumusetii, amuzamentului si traditiilor unor locuri frumoase din lume. Imi place sa scriu povesti pentru ca mi-au placut povestile de cand ma stiu si am vrut sa fac ceva ce sa aduca bucurie si emotie, asta e hrana mea, satisfactia mea. Sunt Zana care va poarta pe Aripi de Poveste.  
 

...si ca sa va starnesc curiozitatea sa porniti cu Nero la drum redau mai jos un mic fragment din prima calatorie ce se numeste Roma, Cetatea eterna si Vaticanul .

”Deschide-ti inima, pregateste copitele si lasa  gandurile sa zboare Nero, e timpul sa-ti indeplinesti visul si ca sa vezi ce buna prietena sunt am stabilit deja traseul calatoriei ...Doar nu credeai ca te voi lasa singur? chicoti Zunzuncito bucuroasa , apoi continua, o  vom numi Calatorie pentru minte, trup si suflet! Apoi, lua un bat si desena pe pamantul de la copitele lui Nero, o harta cu 10 tari pe care le vor cunoaste. Calutul era din ce mai incantat si nerabdator sa porneasca la drum, dar se intreba de unde vor incepe si incotro se vor indrepta? ”

Ce prieteni isi fac cei doi calatori si ce minunatii intalnesc in Italia veti afla participand la Atelierul de lectura, vineri 30 martie, ora 18:00 la cora.

Retete traditionale 
 

Arancini de orez cu mozzarella si sunca

Ingrediente:

250 gr orez pentru risotto ( carnaroli sau arborio), 800 ml supa de legume/cub, 30 gr unt, ulei de masline, o ceapa mica, 100 ml vin alb, sofran (optional), 50 gr parmena, 100 gr sunca taiata cubulete, 200 gr mozzarella cubulete, 3 oua, faina alba,  pezze, sare, piper, ulei pentru prajit.
 

Mod de preparare: Pregatim un risotto, calim ceapa in putin ulei, adaugam orezul si il calim cateva minute pana devine sticlos. Adaugam vinul alb, o parte din supa si praful de sofran. Fierbem 15-17 minute amestecand din cand in cand si adaugand din supa cand s-a evaporat si sare si piper, dupa gust. Cand s-a fiert orezul, il luam de pe foc si adaugam untul rece si parmezanul. Amestecam si lasam sa se raceasca cateva ore. Adaugam un ou intreg si putem sa mai adaugam parmezan; daca e prea moale compozitia adaugam putin pesmet. Formam bile cu mana si introducem in centru cuburi de mozzarella si sunca.  Le trecem prin faina, apoi prin ou batut si apoi prin pesmet. Le prajim in uleiul fierbine la 170°C si le servim fierbinti.

Inghetata de banane 

Ingrediente: 

250 gr banane coapte, 150 frisca lichida, 150 gr lapte, 70 gr zahar

Mod de preparare: Bananele le taiem bucati si le blendam impreuna cu frisca, laptele si zaharul pana devine compozitia omogena. Daca aveti gelatiera se toarna compozitia in gelatiera pentru 30-40 minute si apoi se lasa la congelator pentru 3-4 ore. Fara gelatiera, se varsa compozitia intr-un vas si se lasa la congelator 4 ore, apoi la fiecare 30 de minute se scoate din congelator si se amesteca bine cu o furculita pentru a-i da consistenta cremoasa. Se repeta aceasta activitate de 6-8 ori, iar apoi se lasa peste noapte in congelator.

Adauga in calendar 03/30/2018 18:00 03/30/2018 20:00 Europe/Bucharest Calatorii pentru minte, trup si suflet - Italia

cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Octavian Goga", Centru Cultural Italian Cluj, Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “, Scoala “ Iuliu Hatieganu “, Scoala gimnaziala “ Nicolae Iorga “, Asociatia AIVI, M.I.S. Boutique, Aripi de poveste, gelateria L’albero dei sogni si Pizza Acrobatica, organizeaza evenimentul multicultural Italia - " Calatorii pentru Minte, Trup si Suflet ", in data de 30 martie, la ora 18.00 la cora Cluj.
 

Stiati ca....

  • Italia este a 4-a cea mai vizitata tara din lume, cu mai mult de 50 de milioane de turisti pe an?
  • Neoficial, cel mai important animal din Italia este lupul. Acesta a capatat suprematia de la legenda lui Romulus si Remus. Cei doi copii ce au fost adoptati de o lupoaica, au fost cei care, mai tarziu, au creat Imperiul Roman.
  • Roma are singurul muzeu din lume dedicat complet pastelor.
  • Italia are cei mai activi vulcani din Europa si anume: Etna, Stromboli si Vezuviu.
  • Cea mai veche republica din lume este in Italia si este reprezentata prin orasul San Marino. Astazi, acesta alaturi de Vatican, sunt doua state independente de Italia, dar sunt asezate pe teritoriul acestei tari.
  • Prima vioara din lume a aparut in atelierul lui Andrea Amati in anul 1550 in orasul Cermona. Mai tarziu acesta a devenit casa si a celui mai faimos producator de viori din lume: Antonio Stradivari.
  • Grota Azzurra (Grota Albastra) este o grota luminata de o lumina albastra, produsa prin refractia razelor solare. Se poate ajunge cu o ambarcatiune din Marina Grande, portul principal al Insulei Capri sau strabatand 784 de trepte in stanca, ori cu telefericul.
  • Pizza a aparut in secolul XVIII – saracii obisnuiau sa manance sos de rosii pe paine plata. Prima pizzerie, “Antica Pizzeria Port’Alba”, s-a deschis in 1830 la Napoli si este deschisa si astazi.
  • Stiati ca cea mai veche universitate din lume functionabila este Universitatea italiana din Bologna, fiind fondata inca din 1088?

 

Atelier de lectura „ La drum cu Nero „

Nero este un manz negru cu stea alba in frunte, curios si curajos, dornic sa calatoreasca, sa cunoasca lumea si sa isi faca prieteni.  El este personajul principal al povestilor ”La drum cu Nero” si impreuna cu prietena lui Zunzuncito, o pasare colibri, vor cunoaste cateva din cele mai interesante orase din lume. Visul lui Nero este sa calatoreasca si sa afle lucruri interesante legate de cultura, valorile si traditiile tarilor prin care trece. Impreuna cu Zunzuncito, strabate 10 tari si cunoaste 10 orase din intreaga lume, dornici sa-i poarte pe copii prin locuri din care sa invete despre cultura, valori, curiozitati si frumusete.
 

Numele meu este  Maria Camelia Vancea si sunt mama de baieti, autor si psihopedagog. M-am gandit ca prin povestile mele sa va introduc intr-o lume a frumusetii, amuzamentului si traditiilor unor locuri frumoase din lume. Imi place sa scriu povesti pentru ca mi-au placut povestile de cand ma stiu si am vrut sa fac ceva ce sa aduca bucurie si emotie, asta e hrana mea, satisfactia mea. Sunt Zana care va poarta pe Aripi de Poveste.  
 

...si ca sa va starnesc curiozitatea sa porniti cu Nero la drum redau mai jos un mic fragment din prima calatorie ce se numeste Roma, Cetatea eterna si Vaticanul .

”Deschide-ti inima, pregateste copitele si lasa  gandurile sa zboare Nero, e timpul sa-ti indeplinesti visul si ca sa vezi ce buna prietena sunt am stabilit deja traseul calatoriei ...Doar nu credeai ca te voi lasa singur? chicoti Zunzuncito bucuroasa , apoi continua, o  vom numi Calatorie pentru minte, trup si suflet! Apoi, lua un bat si desena pe pamantul de la copitele lui Nero, o harta cu 10 tari pe care le vor cunoaste. Calutul era din ce mai incantat si nerabdator sa porneasca la drum, dar se intreba de unde vor incepe si incotro se vor indrepta? ”

Ce prieteni isi fac cei doi calatori si ce minunatii intalnesc in Italia veti afla participand la Atelierul de lectura, vineri 30 martie, ora 18:00 la cora.

Retete traditionale 
 

Arancini de orez cu mozzarella si sunca

Ingrediente:

250 gr orez pentru risotto ( carnaroli sau arborio), 800 ml supa de legume/cub, 30 gr unt, ulei de masline, o ceapa mica, 100 ml vin alb, sofran (optional), 50 gr parmena, 100 gr sunca taiata cubulete, 200 gr mozzarella cubulete, 3 oua, faina alba,  pezze, sare, piper, ulei pentru prajit.
 

Mod de preparare: Pregatim un risotto, calim ceapa in putin ulei, adaugam orezul si il calim cateva minute pana devine sticlos. Adaugam vinul alb, o parte din supa si praful de sofran. Fierbem 15-17 minute amestecand din cand in cand si adaugand din supa cand s-a evaporat si sare si piper, dupa gust. Cand s-a fiert orezul, il luam de pe foc si adaugam untul rece si parmezanul. Amestecam si lasam sa se raceasca cateva ore. Adaugam un ou intreg si putem sa mai adaugam parmezan; daca e prea moale compozitia adaugam putin pesmet. Formam bile cu mana si introducem in centru cuburi de mozzarella si sunca.  Le trecem prin faina, apoi prin ou batut si apoi prin pesmet. Le prajim in uleiul fierbine la 170°C si le servim fierbinti.

Inghetata de banane 

Ingrediente: 

250 gr banane coapte, 150 frisca lichida, 150 gr lapte, 70 gr zahar

Mod de preparare: Bananele le taiem bucati si le blendam impreuna cu frisca, laptele si zaharul pana devine compozitia omogena. Daca aveti gelatiera se toarna compozitia in gelatiera pentru 30-40 minute si apoi se lasa la congelator pentru 3-4 ore. Fara gelatiera, se varsa compozitia intr-un vas si se lasa la congelator 4 ore, apoi la fiecare 30 de minute se scoate din congelator si se amesteca bine cu o furculita pentru a-i da consistenta cremoasa. Se repeta aceasta activitate de 6-8 ori, iar apoi se lasa peste noapte in congelator.

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente