Calatorii pentru minte, trup si suflet - Turcia

Evenimente

Calatorii pentru minte, trup si suflet - Turcia

16 Nov

18:00-20:00

Cluj Napoca

Asociatia Parinte inFloresti in parteneriat cu cora si in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" Cluj, Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea", Cluj, Scoala Gimnaziala Internationala Spectrum Cluj, Scoala “ Iuliu Hatieganu “, Scoala gimnaziala “ Nicolae Iorga “, Scoala gimnaziala " Gheorghe Sincai " Floresti, Şcoala Gimnaziala Luna de Sus, Liceul teoretic ' Eugen Pora ', Gradinita cu Program Prelungit Floresti, Notorious Learning Projects, Asociatia Informala a Vocilor pentru Incluziune, WENS - The Travel Agency, M.I.S Boutique, Aripi de Poveste, IncrEdible, Studio Harmony by Roxana Bere, ZEM Center si Best Kids, va invita vineri, 16 noiembrie, incepand cu ora 18.00, sa participati la urmatorul eveniment din cadrul proiectului multicultural " Calatorii pentru Minte, Trup si Suflet ".

Vedeta zilei : Turcia

Puteti "calatori" alaturi de noi, participand la urmatoarele activitati ce vor avea loc pe raionul gastro din cadrul magazinului:

Calatorie gastronomica in Turcia
Demonstratii culinare urmate de degustarea preparatelor traditionale
Coordonarea activitatii: Chef Quim Rueda Pilar si Iulia Demeter de la IncrEdible

Atelier “Vacanta creativa”

“O calatorie de o mie de mile incepe cu un pas” – Lao Tse

Activitati destinate parintilor si copiilor cu varste cuprinse intre 4 şi 10 ani: curiozitati şi informatii diverse, confectionarea unor obiecte simbol ale tarii programate ca destinatie, jocuri.
Coordonarea activitatii: Laura Babos - preşedinta Asociatiei “Parinte inFloreşti” si Prof. Mihaela Onet.
Activitatea este realizata cu ajutorul voluntarelor Asociatiilor Parinte inFloresti si Notourious Learning Projects precum si cu elevi voluntari de la Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “

Atelier “La drum cu Nero”
“Romanul nu-i decat o calatorie prin continentele sufletului” – Ionel Teodoreanu
Activitati destinate copiilor cu varste intre 4 si 10 ani dornici sa descopere universul lecturii prin intermediul unor povesti terapeutice, scrise special pentru acest proiect, al caror personaj principal este manzul Nero. 
Informatii culturale inedite, prezentate sub forma de poveste.
Coordonarea activitatii: Camelia Vancea, psihopedagog si autor, membra in cadrul Asociatiei “Parinte inFloreşti”

 

Concurs de desene pentru copii organizat in cadrul atelierului “ La drum cu Nero “
Atelier de desen cu tehnica Ebru, realizat cu sprijinul profesorilor din cadrul Scoala Gimnaziala Internationala Spectrum Cluj
Premii pentru participanti constand in vouchere ofere de parteneri: WENS - The Travel Agency, Best Kids, ZEM Center, Lavinia Shanti Popa si Studio Harmony by Roxana Bere.

Proiectul s-a desfasurat pe tot parcursul anului 2018, calendarul fiind urmatorul : 
30 martie – Italia   21 septembrie - Brazilia
13 aprilie – Grecia 5 octombrie - Polonia
4 mai – India         19 octombrie - Spania
18 mai – Egipt       2 noiembrie - Rusia
29 iunie – Suedia 16 noiembrie - Turcia.

In cadrul evenimentului, veti putea admira costume traditionale create de M.I.S Boutique si prezentate de organizatori si de copii.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la: Asociatia “Parinte inFloreşti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro.
Locurile la ateliere fiind limitate, recomandam inscrierea prin completarea formularului de inscriere disponibil aici : 
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=0NfI16GxXkGq-ghaOiQh2DIcznlIcH1EiFuNw9E0QDRUQ0VBWFY1UDZLQ0g0NEo5STE3V0tEU1BNMS4u

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei ( in saptamana anterioara evenimentelor de la cora ). 

Anul acesta, la cora, continui sa calatoresti unde doreste Mintea, Trupul si Sufletul tau !

PARTENERI MEDIA : Cluj.com - Ghid Local; I Like Cluj; Clujul de buzunar; cluj.media; ClujToday; CityNapoca; Stiri Pentru Copii; Cluj Web Story; Radio Napoca FM

Stiati ca?

Capitala Turciei e Ankara, nu Istanbul, asa cum cred majoritatea strainilor.

Alfabetul turcesc nu contine literele W, X si Q, insa contine un i fara punct.

Majoritatea turcilor nu au avut nume de familie pana in 1934, an in care a fost adoptata reforma numelor de familie. In prezent, cele mai raspandite nume de familie sunt: Yılmaz (cel care nu se teme), Kaya (stanca), Demir (fier), Sahin (soim) si Çelik (otel).

Istanbul este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente, iar din Turcia, doar 3% din suprafata tarii se afla pe continentul European.

Tunelul Istanbulului din Turcia este al doilea cel mai vechi sistem subteran de cale ferata din lume. A inceput sa functioneze in 1875.

Pe linga limba turca, in Turcia se vorbeste pe larg si limba curda, in special in regiunile de est si sud-est. Limba oficiala este insa limba turca.

Marele Bazar al Istanbulului are 64 de strazi, 4000 de magazine si 25000 de muncitori.

Turcia are un litoral al Marii Negre de 1650 km, ce se echivaleaza cu distanta dintre Paris si Berlin.

Prima biserica crestina din toate timpurile, construita de oameni, a fost o biserica din Antioch, Turcia.

Sfantul Nicolae, pe care romanii il sarbatoresc pe 6 decembrie, s-a nascut in zona unde acum este Patara, Turcia.

In Turcia exista o zicala care spune ca „un strain la usa cuiva, e un oaspete al lui Dumnezeu pentru cel putin trei zile”.

Rahatul turcesc (rahat lokum) e unul dintre cele mai vechi dulciuri din toate timpurile. Napoleon si Winston Churchill preferau pe cel cu fistic, iar Picasso, se pare ca obisnuia sa manance acest dulce zilnic.

Cele mai iubite trei fructe din Turcia sunt: pepenele rosu, strugurii si merele. Cand vine vorba de legume, statisticile arata ca turcii prefera rosiile, ardeii si castravetii. Turcia este al doilea cel mai mare producator de pepeni rosii din lume, dupa China

Peste 10.000 de specii de plante diferite se gasesc in Turcia. Noi descoperiri de plante se fac extrem de des. Lalele au fost aduse in Europa de catre otomani in secolul 16.

Cativa istorici renumiti au fost nascuti in Anatolia: Homeros, Aesop, St. Paul.

Faimosul Razboi Troian s-a desfasurat in vestul Turciei, unde astazi se mai pot admira ramasitele "Calului Troian".

Ramasite din Corabia lui Noe au fost gasite pe Muntele Ararat din Turcia – Ağrı Dağı.

Doua dintre cele sapte minuni ale lumii antice se gasesc pe teritoriul Turciei: templul zeitei Artemis din Efes si Mausoleul din Halicarnas, la un kilometru departare de Bodrum.

Atelier de lectura - La drum cu Nero spre Turcia si Istanbul, orasul situat pe doua continente

Nero este un manz negru cu stea alba in frunte, curios si curajos, dornic sa calatoreasca, sa cunoasca lumea si sa isi faca prieteni.  El este personajul principal al povestilor ”La drum cu Nero” si impreuna cu prietena lui Zunzuncito, o pasare colibri, vor cunoaste cateva din cele mai interesante orase din lume. Visul lui Nero este sa calatoreasca si sa afle lucruri interesante legate de cultura, valorile si traditiile tarilor prin care trece. Impreuna cu Zunzuncito, strabate 10 tari si cunoaste 10 orase din intreaga lume, dornici sa-i poarte pe copii prin locuri din care sa invete despre cultura, valori, curiozitati si frumusete.

Numele meu este  Maria Camelia Vancea si sunt mama de baieti, autor si psihopedagog. M-am gandit ca prin povestile mele sa va introduc intr-o lume a frumusetii, amuzamentului si traditiilor unor locuri frumoase din lume. Imi place sa scriu povesti pentru ca mi-au placut povestile de cand ma stiu si am vrut sa fac ceva ce sa aduca bucurie si emotie, asta e hrana mea, satisfactia mea. 
Sunt Zana care va poarta pe Aripi de Poveste.  
”Nerooo, Neroo, asteapta-ma, nu te grabi, te voi pierde in puzderia asta de lume!” striga Zunzuncito catre manzul care privea uimit magazinele si tarabele pline cu o multime de lucruri interesante de la bijuterii, covoare, haine, vase, condimente, baclavale si dulciuri aromate din Marele Bazar al Istanbulului.
Ei, da, prietenii nostri, manzul Nero si pasarea colibri Zunzuncito au ajuns in Turcia, mai exact in Istanbul, renumitul oras situat pe doua continente, Europa si Asia.
”Zunzuncito, nu stiu tu ce ai de gand dar eu voi poposi mai mult in Istanbul, uita-te si tu ce de bunatati, rahat cu arome de cocos, miere, fistic, halvita, baclavale de toate felurile, sarailiile, rulade cu ciocolata, cremele cu ciocolata si vanilie. Mmmmm ... mi-e o pofta!” spuse Nero, gustand dintr-o portie mare de halvita cu migdale si nuci.
 ”Bine, bine, recunosc, nu am mai vazut locuri ca acesta, dar cu siguranta mai sunt si altele mult mai interesante in Istanbul si tare as vrea sa ne iasa cineva in cale sa ne ajute sa le descoperim” rosti Zunzuncito, oarecum ingrijorata de forfota orasului.
Cine va fi ghidul celor doi calatori si ce vor descoperi impreuna in Turcia si Istanbul vom afla impreuna, la Atelierul de lectura, La drum cu Nero, vineri 16 noiembrie, ora 18:00, la Cora.

Retete traditionale

Mancare de linte

Ingrediente: 250 g linte verde, 3 cartofi medii, 1 morcov mare, o ceapa, o cana pasta de rosii, ulei pentru prajit, sare, piper, maghiran 

Mod de preparare: Lintea o punem la inmuiat in apa calduta, cam cu o jumatate de ora inainte de a o pregati. Curatam cartofii si morcovul si le dam pe razatoarea mare.
Ceapa o taiem solzisori si o prajim in putin ulei incins pana isi schimba culoarea, dupa care adaugam si morcovul si cartofii si le lasam sa se caleasca putin. Pe urma adaugam lintea, bulionul si putina apa si le lasam la fiert 20-25 minute

La sfarsit condimentam, o luam de pe foc si mai lasam vreo 5 sa stea sa se patrunda aromele. Optional mai puteti praji cateva felii de bacon; ii dau o savoare mult mai intensa.

Gutui in sirop turcesc

Ingrediente: 2 gutui mari (aprox. 800-900 gr), 250 gr zahar, 2-3 cuisoare, 1 baton mic de scotisoara, 1/2 lamaie, fistic sau nuca macinata (pentru decorat), 
Spuma de iaurt cu branza de capra : 100 gr iaurt, 20 gr branza proaspata de capra (moale), 50 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare 

Se ia coaja de pe lamaie cu ajutorul aparatului de curatat legume. Se curata gutuile de coaja folosind acelasi aparat de curatat legume. Se taie in doua si se curata de cotoare (am folosit aparatul de facut bile din fructe pentru a scobi centrul). Pe masura ce le curatati le stropiti cu suc de lamaie ca sa nu se oxideze.

Intr-o oala/cratita care cuprinde bucatile de gutui pe un singur strat asezati coaja care ati curatat-o de pe gutui si cea de lamaie. Apoi presarati 100 gr de zahar. Adaugati vreo 6-7 samburi de la gutui. Asezati gutuile cu taietura in sus. In adanciturile gutuilor adaugati cate o cuisoara. Presarati restul de zahar peste gutui.

Adaugati suficienta apa cat sa inceapa zaharul de pe gutui sa se umezeasca (cca 500 ml).

Aduceti continutul oalei la fierbere. Dati focul la mic, puneti capacul si fierbeti 1.5 ore. Este esential sa nu clocoteasca lichidul din oala, doar sa bolboroseasca usor, altfel gutuile se vor terciui.

Dupa 1.5 ore gutuile ar trebui sa fie usor inchise la culoare (un crem-portocaliu) si siropul sa aiba deja o tenta portocalie. Le intoarceti cu partea taiata in jos si adaugati batonul de scortisoara si le mai lasati la fiert, fara capac de acum, inca 1.5 ore. Aveti grija si acum sa nu clocoteasca lichidul. Siropul va scadea incet, se va ingrosa si inchide la culoare. In acest timp, cam la 20 minute, stropiti partea de deasupra cu sirop.

Lasati sa se raceasca continutul oalei si apoi puneti oala la frigider ca sa se raceasca bine de tot.

Frecati iaurtul cu branza si apoi adaugati frisca batuta. Serviti jumatatile de gutui cu spuma de iaurt si presarate cu fistic sau nuca macinata.

Pofta buna !

Adauga in calendar 11/16/2018 18:00 11/16/2018 20:00 Europe/Bucharest Calatorii pentru minte, trup si suflet - Turcia

Asociatia Parinte inFloresti in parteneriat cu cora si in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" Cluj, Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea", Cluj, Scoala Gimnaziala Internationala Spectrum Cluj, Scoala “ Iuliu Hatieganu “, Scoala gimnaziala “ Nicolae Iorga “, Scoala gimnaziala " Gheorghe Sincai " Floresti, Şcoala Gimnaziala Luna de Sus, Liceul teoretic ' Eugen Pora ', Gradinita cu Program Prelungit Floresti, Notorious Learning Projects, Asociatia Informala a Vocilor pentru Incluziune, WENS - The Travel Agency, M.I.S Boutique, Aripi de Poveste, IncrEdible, Studio Harmony by Roxana Bere, ZEM Center si Best Kids, va invita vineri, 16 noiembrie, incepand cu ora 18.00, sa participati la urmatorul eveniment din cadrul proiectului multicultural " Calatorii pentru Minte, Trup si Suflet ".

Vedeta zilei : Turcia

Puteti "calatori" alaturi de noi, participand la urmatoarele activitati ce vor avea loc pe raionul gastro din cadrul magazinului:

Calatorie gastronomica in Turcia
Demonstratii culinare urmate de degustarea preparatelor traditionale
Coordonarea activitatii: Chef Quim Rueda Pilar si Iulia Demeter de la IncrEdible

Atelier “Vacanta creativa”

“O calatorie de o mie de mile incepe cu un pas” – Lao Tse

Activitati destinate parintilor si copiilor cu varste cuprinse intre 4 şi 10 ani: curiozitati şi informatii diverse, confectionarea unor obiecte simbol ale tarii programate ca destinatie, jocuri.
Coordonarea activitatii: Laura Babos - preşedinta Asociatiei “Parinte inFloreşti” si Prof. Mihaela Onet.
Activitatea este realizata cu ajutorul voluntarelor Asociatiilor Parinte inFloresti si Notourious Learning Projects precum si cu elevi voluntari de la Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “

Atelier “La drum cu Nero”
“Romanul nu-i decat o calatorie prin continentele sufletului” – Ionel Teodoreanu
Activitati destinate copiilor cu varste intre 4 si 10 ani dornici sa descopere universul lecturii prin intermediul unor povesti terapeutice, scrise special pentru acest proiect, al caror personaj principal este manzul Nero. 
Informatii culturale inedite, prezentate sub forma de poveste.
Coordonarea activitatii: Camelia Vancea, psihopedagog si autor, membra in cadrul Asociatiei “Parinte inFloreşti”

 

Concurs de desene pentru copii organizat in cadrul atelierului “ La drum cu Nero “
Atelier de desen cu tehnica Ebru, realizat cu sprijinul profesorilor din cadrul Scoala Gimnaziala Internationala Spectrum Cluj
Premii pentru participanti constand in vouchere ofere de parteneri: WENS - The Travel Agency, Best Kids, ZEM Center, Lavinia Shanti Popa si Studio Harmony by Roxana Bere.

Proiectul s-a desfasurat pe tot parcursul anului 2018, calendarul fiind urmatorul : 
30 martie – Italia   21 septembrie - Brazilia
13 aprilie – Grecia 5 octombrie - Polonia
4 mai – India         19 octombrie - Spania
18 mai – Egipt       2 noiembrie - Rusia
29 iunie – Suedia 16 noiembrie - Turcia.

In cadrul evenimentului, veti putea admira costume traditionale create de M.I.S Boutique si prezentate de organizatori si de copii.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la: Asociatia “Parinte inFloreşti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro.
Locurile la ateliere fiind limitate, recomandam inscrierea prin completarea formularului de inscriere disponibil aici : 
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=0NfI16GxXkGq-ghaOiQh2DIcznlIcH1EiFuNw9E0QDRUQ0VBWFY1UDZLQ0g0NEo5STE3V0tEU1BNMS4u

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei ( in saptamana anterioara evenimentelor de la cora ). 

Anul acesta, la cora, continui sa calatoresti unde doreste Mintea, Trupul si Sufletul tau !

PARTENERI MEDIA : Cluj.com - Ghid Local; I Like Cluj; Clujul de buzunar; cluj.media; ClujToday; CityNapoca; Stiri Pentru Copii; Cluj Web Story; Radio Napoca FM

Stiati ca?

Capitala Turciei e Ankara, nu Istanbul, asa cum cred majoritatea strainilor.

Alfabetul turcesc nu contine literele W, X si Q, insa contine un i fara punct.

Majoritatea turcilor nu au avut nume de familie pana in 1934, an in care a fost adoptata reforma numelor de familie. In prezent, cele mai raspandite nume de familie sunt: Yılmaz (cel care nu se teme), Kaya (stanca), Demir (fier), Sahin (soim) si Çelik (otel).

Istanbul este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente, iar din Turcia, doar 3% din suprafata tarii se afla pe continentul European.

Tunelul Istanbulului din Turcia este al doilea cel mai vechi sistem subteran de cale ferata din lume. A inceput sa functioneze in 1875.

Pe linga limba turca, in Turcia se vorbeste pe larg si limba curda, in special in regiunile de est si sud-est. Limba oficiala este insa limba turca.

Marele Bazar al Istanbulului are 64 de strazi, 4000 de magazine si 25000 de muncitori.

Turcia are un litoral al Marii Negre de 1650 km, ce se echivaleaza cu distanta dintre Paris si Berlin.

Prima biserica crestina din toate timpurile, construita de oameni, a fost o biserica din Antioch, Turcia.

Sfantul Nicolae, pe care romanii il sarbatoresc pe 6 decembrie, s-a nascut in zona unde acum este Patara, Turcia.

In Turcia exista o zicala care spune ca „un strain la usa cuiva, e un oaspete al lui Dumnezeu pentru cel putin trei zile”.

Rahatul turcesc (rahat lokum) e unul dintre cele mai vechi dulciuri din toate timpurile. Napoleon si Winston Churchill preferau pe cel cu fistic, iar Picasso, se pare ca obisnuia sa manance acest dulce zilnic.

Cele mai iubite trei fructe din Turcia sunt: pepenele rosu, strugurii si merele. Cand vine vorba de legume, statisticile arata ca turcii prefera rosiile, ardeii si castravetii. Turcia este al doilea cel mai mare producator de pepeni rosii din lume, dupa China

Peste 10.000 de specii de plante diferite se gasesc in Turcia. Noi descoperiri de plante se fac extrem de des. Lalele au fost aduse in Europa de catre otomani in secolul 16.

Cativa istorici renumiti au fost nascuti in Anatolia: Homeros, Aesop, St. Paul.

Faimosul Razboi Troian s-a desfasurat in vestul Turciei, unde astazi se mai pot admira ramasitele "Calului Troian".

Ramasite din Corabia lui Noe au fost gasite pe Muntele Ararat din Turcia – Ağrı Dağı.

Doua dintre cele sapte minuni ale lumii antice se gasesc pe teritoriul Turciei: templul zeitei Artemis din Efes si Mausoleul din Halicarnas, la un kilometru departare de Bodrum.

Atelier de lectura - La drum cu Nero spre Turcia si Istanbul, orasul situat pe doua continente

Nero este un manz negru cu stea alba in frunte, curios si curajos, dornic sa calatoreasca, sa cunoasca lumea si sa isi faca prieteni.  El este personajul principal al povestilor ”La drum cu Nero” si impreuna cu prietena lui Zunzuncito, o pasare colibri, vor cunoaste cateva din cele mai interesante orase din lume. Visul lui Nero este sa calatoreasca si sa afle lucruri interesante legate de cultura, valorile si traditiile tarilor prin care trece. Impreuna cu Zunzuncito, strabate 10 tari si cunoaste 10 orase din intreaga lume, dornici sa-i poarte pe copii prin locuri din care sa invete despre cultura, valori, curiozitati si frumusete.

Numele meu este  Maria Camelia Vancea si sunt mama de baieti, autor si psihopedagog. M-am gandit ca prin povestile mele sa va introduc intr-o lume a frumusetii, amuzamentului si traditiilor unor locuri frumoase din lume. Imi place sa scriu povesti pentru ca mi-au placut povestile de cand ma stiu si am vrut sa fac ceva ce sa aduca bucurie si emotie, asta e hrana mea, satisfactia mea. 
Sunt Zana care va poarta pe Aripi de Poveste.  
”Nerooo, Neroo, asteapta-ma, nu te grabi, te voi pierde in puzderia asta de lume!” striga Zunzuncito catre manzul care privea uimit magazinele si tarabele pline cu o multime de lucruri interesante de la bijuterii, covoare, haine, vase, condimente, baclavale si dulciuri aromate din Marele Bazar al Istanbulului.
Ei, da, prietenii nostri, manzul Nero si pasarea colibri Zunzuncito au ajuns in Turcia, mai exact in Istanbul, renumitul oras situat pe doua continente, Europa si Asia.
”Zunzuncito, nu stiu tu ce ai de gand dar eu voi poposi mai mult in Istanbul, uita-te si tu ce de bunatati, rahat cu arome de cocos, miere, fistic, halvita, baclavale de toate felurile, sarailiile, rulade cu ciocolata, cremele cu ciocolata si vanilie. Mmmmm ... mi-e o pofta!” spuse Nero, gustand dintr-o portie mare de halvita cu migdale si nuci.
 ”Bine, bine, recunosc, nu am mai vazut locuri ca acesta, dar cu siguranta mai sunt si altele mult mai interesante in Istanbul si tare as vrea sa ne iasa cineva in cale sa ne ajute sa le descoperim” rosti Zunzuncito, oarecum ingrijorata de forfota orasului.
Cine va fi ghidul celor doi calatori si ce vor descoperi impreuna in Turcia si Istanbul vom afla impreuna, la Atelierul de lectura, La drum cu Nero, vineri 16 noiembrie, ora 18:00, la Cora.

Retete traditionale

Mancare de linte

Ingrediente: 250 g linte verde, 3 cartofi medii, 1 morcov mare, o ceapa, o cana pasta de rosii, ulei pentru prajit, sare, piper, maghiran 

Mod de preparare: Lintea o punem la inmuiat in apa calduta, cam cu o jumatate de ora inainte de a o pregati. Curatam cartofii si morcovul si le dam pe razatoarea mare.
Ceapa o taiem solzisori si o prajim in putin ulei incins pana isi schimba culoarea, dupa care adaugam si morcovul si cartofii si le lasam sa se caleasca putin. Pe urma adaugam lintea, bulionul si putina apa si le lasam la fiert 20-25 minute

La sfarsit condimentam, o luam de pe foc si mai lasam vreo 5 sa stea sa se patrunda aromele. Optional mai puteti praji cateva felii de bacon; ii dau o savoare mult mai intensa.

Gutui in sirop turcesc

Ingrediente: 2 gutui mari (aprox. 800-900 gr), 250 gr zahar, 2-3 cuisoare, 1 baton mic de scotisoara, 1/2 lamaie, fistic sau nuca macinata (pentru decorat), 
Spuma de iaurt cu branza de capra : 100 gr iaurt, 20 gr branza proaspata de capra (moale), 50 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare 

Se ia coaja de pe lamaie cu ajutorul aparatului de curatat legume. Se curata gutuile de coaja folosind acelasi aparat de curatat legume. Se taie in doua si se curata de cotoare (am folosit aparatul de facut bile din fructe pentru a scobi centrul). Pe masura ce le curatati le stropiti cu suc de lamaie ca sa nu se oxideze.

Intr-o oala/cratita care cuprinde bucatile de gutui pe un singur strat asezati coaja care ati curatat-o de pe gutui si cea de lamaie. Apoi presarati 100 gr de zahar. Adaugati vreo 6-7 samburi de la gutui. Asezati gutuile cu taietura in sus. In adanciturile gutuilor adaugati cate o cuisoara. Presarati restul de zahar peste gutui.

Adaugati suficienta apa cat sa inceapa zaharul de pe gutui sa se umezeasca (cca 500 ml).

Aduceti continutul oalei la fierbere. Dati focul la mic, puneti capacul si fierbeti 1.5 ore. Este esential sa nu clocoteasca lichidul din oala, doar sa bolboroseasca usor, altfel gutuile se vor terciui.

Dupa 1.5 ore gutuile ar trebui sa fie usor inchise la culoare (un crem-portocaliu) si siropul sa aiba deja o tenta portocalie. Le intoarceti cu partea taiata in jos si adaugati batonul de scortisoara si le mai lasati la fiert, fara capac de acum, inca 1.5 ore. Aveti grija si acum sa nu clocoteasca lichidul. Siropul va scadea incet, se va ingrosa si inchide la culoare. In acest timp, cam la 20 minute, stropiti partea de deasupra cu sirop.

Lasati sa se raceasca continutul oalei si apoi puneti oala la frigider ca sa se raceasca bine de tot.

Frecati iaurtul cu branza si apoi adaugati frisca batuta. Serviti jumatatile de gutui cu spuma de iaurt si presarate cu fistic sau nuca macinata.

Pofta buna !

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente