Portia de sanatate - Cartofii noi

Evenimente

Portia de sanatate - Cartofii noi

12 Mai

10:00-19:00

Cluj Napoca

Asociatia Parinte inFloresti si hipermarketul cora, impreuna cu partenerii Bestkids si Hurom Romania, va invita joi, 12 mai, sa participati la urmatoarea activitate din cadrul proiectului " Portia de sanatate ".

Vedeta zilei : Cartofii noi !

Vom vorbi despre beneficiile consumului de cartofi noi si ii vom savura gatiti, in diverse forme, pe parcursul zilei astfel :

- intre orele 10.00 - 12.00 : activitati gratuite destinate prescolarilor/scolarilor insotiti de un cadru didactic

- intre orele 17.00 - 19.00 : demonstratii culinare si degustari gratuite destinate publicului larg.

Va asteptam!

Informatii nutritionale:

Vitamine: C, B1, B2, B6

Minerale: Potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu

Antioxidanti: carotenoizi, flavonoizi, acid cafeic

Alcaloizi: kukoamina

Fibre

Cartofii sunt considerati ce-a de-a patra sursa de energie alimentara dupa orez, grau si porumb.  Ei au un continut bogat de potasiu, fibre si vitamina C. De asemenea, cartofii contin si o varietate de fitonutrienti care actioneaza ca si antioxidanti (carotenoizi, flavonoizi, acid cafeic), precum si, conform cercetarilor recente un alcaloid cu rol important in scaderea tensiunii arteriale, kukoamina.

Cartoful contine si glicoalcaloizi (solanina, chaconina) cu o puternica actiune toxica, actionand ca fungicide si pesticide. Nivelul de glicoalcaloizi este proportional cu gradul de incoltire al tuberculilor, precum si cu culoarea verde a acestora. Totusi, cartofii noi si cei mici, contin cele mai putine chimicale toxice.

Stiati ca

  • Una dintre cele mai potrivite metode de a gati cartoful este coacerea in coaja, urmata indeaproape de fierberea la aburi? Aceste metode de preparare asigura pastrarea unei mari cantitati de nutrienti valorosi din compozitia cartofului.
  • Chipsurile de cartofi si cartofii prajiti contin acrilamida, o substanta toxica cu potential cancerigen, care se formeaza prin oxidarea grasimilor, in prezenta caldurii, cu sau fara prezenta zaharului? Iar prin refrigerare si congelare amidonul din cartoful crud se descompune in zaharuri, ceea ce va creste si mai mult procentul din acrilamida ce se formeaza ulterior.
  • Sucul de cartof reprezinta unul dintre cele mai blande remedii cu efecte depurative, calmante si antiacide?
  • In timpul primului razboi mondial, un grup de soldati germani au fost nevoiti sa supravietuiasca mancand doar cartofi cruzi? Aceia dintre ei care aveau probleme gastrice s-au vindecat, iar dupa razboi, doctorul Magerl a inceput sa trateze bolnavii cu astfel de probleme folosind sucul de cartof crud.
  • Cartoful fiert lupta impotriva declansarii cancerului de colon?
  • Cartoful este utilizat in realizarea spirtului, a glucozei si a dextrinei?
  • Cartoful este prima leguma care a fost cultivata in spatiu? In 1995, NASA si Universitatea Wisconsin a creat o tehnologie ce permite aceasta, cu scopul asigurarii hranei astronautilor.

 

Suc de cartof, mar si morcov

Avem nevoie de un cartof, un mar si un morcov pe care le vom combina impreuna pentru a face acest suc. Ele se vor spala si, fara a se curata de coaja, se taie in bucati pe care le vom stoarce cu ajutorul unui storcator cu ax melcat. Sucul obtinut se bea imediat si este indicat sa se consume dimineata pe stomacul gol. Se poate adauga putin suc de lamaie sau lime pentru a evita oxidarea sucului si pentru a obtine un gust mai racoritor.

Sucul are numeroase efecte benefice: intareste sistemul imunitar, detoxifica organismul, ajuta la vindecarea ulcerului stomacal, stimuleaza functia intestinelor, usureaza durerile musculare, intareste plamanii, scade tensiunea arteriala, imbunatateste vederea, previne dezvoltarea celulelor canceroase.

Cartofi Hasselback cu parmezan

6 cartofi mari in coaja

2-3 linguri ulei de masline

1 cub de unt

3 catei de usturoi, curatati si zdrobiti

50 g parmezan razuit

Sare, piper

Preincalzim cuptorul la 200° si pregatim cartofii, feliind rondele, fara a taia complet, lasandu-le prinse de cartof. Putem sa folosim o lingura pentru a ne ajuta la aceasta feliere; daca punem cartoful in lingura, marginile acesteia nu ne vor permite sa taiem felia complet, oprind cutitul. La final cartoful va arata ca un acordeon J. Intr-o tigaie incalzim uleiul si untul si calim putin usturoiul in acesta, pentru a se incorpora aroma. Cartofii se pun intr-o tava de copt, se presara deasupra lor amestecul de ulei, unt si usturoi precum si sarea si piperul, sau alte condimente, dupa plac (de ex: boia, cumin, turmeric, rozmarin etc). Se dau la cuptor pentru 45-70 min (testand cu furculita pentru a vedea cand sunt gata). Cu 5 minute inainte de a opri cuptorul, presaram parmesanul deasupra cartofilor si ii mai lasam sa se rumeneasca usor. Se servesc calzi, simpli sau cu un sos de smantana cu patrunjel.

Salata de primavara cu cartofi noi

750 g cartofi noi

200g mazare verde

50 g spanac proaspat (baby)

8-10 ridichi

2 fire de ceapa verde

1 legatura de marar, tocat

Ulei de masline, sare, piper, zeama de lamaie

Cartofii se spala, se curata usor, se taie cuburi si se pun la fiert pentru 10-15 min. Mazarea se fierbe si ea pentru 8-10 minute, pana se fragezeste, pastrandu-si culoarea verde. Odata fierti, si cartofii si mazarea se scurg si se clatesc cu apa rece. Intr-un bol mare se amesteca apoi cu ridichile feliate, ceapa verde si mararul maruntite si frunzele de spanac (rupte daca sunt prea mari). Se asezoneaza cu ulei de masline, lamaie, sare si piper dupa gust. Pentru un plus de savoare, salata se poate imbogati cu sparanghel verde, proaspat, fiert la aburi sau in apa pentru aproximativ 5-10 minute. 

 

 

 

 

 

Adauga in calendar 05/12/2016 10:00 05/12/2016 19:00 Europe/Bucharest Portia de sanatate - Cartofii noi

Asociatia Parinte inFloresti si hipermarketul cora, impreuna cu partenerii Bestkids si Hurom Romania, va invita joi, 12 mai, sa participati la urmatoarea activitate din cadrul proiectului " Portia de sanatate ".

Vedeta zilei : Cartofii noi !

Vom vorbi despre beneficiile consumului de cartofi noi si ii vom savura gatiti, in diverse forme, pe parcursul zilei astfel :

- intre orele 10.00 - 12.00 : activitati gratuite destinate prescolarilor/scolarilor insotiti de un cadru didactic

- intre orele 17.00 - 19.00 : demonstratii culinare si degustari gratuite destinate publicului larg.

Va asteptam!

Informatii nutritionale:

Vitamine: C, B1, B2, B6

Minerale: Potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu

Antioxidanti: carotenoizi, flavonoizi, acid cafeic

Alcaloizi: kukoamina

Fibre

Cartofii sunt considerati ce-a de-a patra sursa de energie alimentara dupa orez, grau si porumb.  Ei au un continut bogat de potasiu, fibre si vitamina C. De asemenea, cartofii contin si o varietate de fitonutrienti care actioneaza ca si antioxidanti (carotenoizi, flavonoizi, acid cafeic), precum si, conform cercetarilor recente un alcaloid cu rol important in scaderea tensiunii arteriale, kukoamina.

Cartoful contine si glicoalcaloizi (solanina, chaconina) cu o puternica actiune toxica, actionand ca fungicide si pesticide. Nivelul de glicoalcaloizi este proportional cu gradul de incoltire al tuberculilor, precum si cu culoarea verde a acestora. Totusi, cartofii noi si cei mici, contin cele mai putine chimicale toxice.

Stiati ca

  • Una dintre cele mai potrivite metode de a gati cartoful este coacerea in coaja, urmata indeaproape de fierberea la aburi? Aceste metode de preparare asigura pastrarea unei mari cantitati de nutrienti valorosi din compozitia cartofului.
  • Chipsurile de cartofi si cartofii prajiti contin acrilamida, o substanta toxica cu potential cancerigen, care se formeaza prin oxidarea grasimilor, in prezenta caldurii, cu sau fara prezenta zaharului? Iar prin refrigerare si congelare amidonul din cartoful crud se descompune in zaharuri, ceea ce va creste si mai mult procentul din acrilamida ce se formeaza ulterior.
  • Sucul de cartof reprezinta unul dintre cele mai blande remedii cu efecte depurative, calmante si antiacide?
  • In timpul primului razboi mondial, un grup de soldati germani au fost nevoiti sa supravietuiasca mancand doar cartofi cruzi? Aceia dintre ei care aveau probleme gastrice s-au vindecat, iar dupa razboi, doctorul Magerl a inceput sa trateze bolnavii cu astfel de probleme folosind sucul de cartof crud.
  • Cartoful fiert lupta impotriva declansarii cancerului de colon?
  • Cartoful este utilizat in realizarea spirtului, a glucozei si a dextrinei?
  • Cartoful este prima leguma care a fost cultivata in spatiu? In 1995, NASA si Universitatea Wisconsin a creat o tehnologie ce permite aceasta, cu scopul asigurarii hranei astronautilor.

 

Suc de cartof, mar si morcov

Avem nevoie de un cartof, un mar si un morcov pe care le vom combina impreuna pentru a face acest suc. Ele se vor spala si, fara a se curata de coaja, se taie in bucati pe care le vom stoarce cu ajutorul unui storcator cu ax melcat. Sucul obtinut se bea imediat si este indicat sa se consume dimineata pe stomacul gol. Se poate adauga putin suc de lamaie sau lime pentru a evita oxidarea sucului si pentru a obtine un gust mai racoritor.

Sucul are numeroase efecte benefice: intareste sistemul imunitar, detoxifica organismul, ajuta la vindecarea ulcerului stomacal, stimuleaza functia intestinelor, usureaza durerile musculare, intareste plamanii, scade tensiunea arteriala, imbunatateste vederea, previne dezvoltarea celulelor canceroase.

Cartofi Hasselback cu parmezan

6 cartofi mari in coaja

2-3 linguri ulei de masline

1 cub de unt

3 catei de usturoi, curatati si zdrobiti

50 g parmezan razuit

Sare, piper

Preincalzim cuptorul la 200° si pregatim cartofii, feliind rondele, fara a taia complet, lasandu-le prinse de cartof. Putem sa folosim o lingura pentru a ne ajuta la aceasta feliere; daca punem cartoful in lingura, marginile acesteia nu ne vor permite sa taiem felia complet, oprind cutitul. La final cartoful va arata ca un acordeon J. Intr-o tigaie incalzim uleiul si untul si calim putin usturoiul in acesta, pentru a se incorpora aroma. Cartofii se pun intr-o tava de copt, se presara deasupra lor amestecul de ulei, unt si usturoi precum si sarea si piperul, sau alte condimente, dupa plac (de ex: boia, cumin, turmeric, rozmarin etc). Se dau la cuptor pentru 45-70 min (testand cu furculita pentru a vedea cand sunt gata). Cu 5 minute inainte de a opri cuptorul, presaram parmesanul deasupra cartofilor si ii mai lasam sa se rumeneasca usor. Se servesc calzi, simpli sau cu un sos de smantana cu patrunjel.

Salata de primavara cu cartofi noi

750 g cartofi noi

200g mazare verde

50 g spanac proaspat (baby)

8-10 ridichi

2 fire de ceapa verde

1 legatura de marar, tocat

Ulei de masline, sare, piper, zeama de lamaie

Cartofii se spala, se curata usor, se taie cuburi si se pun la fiert pentru 10-15 min. Mazarea se fierbe si ea pentru 8-10 minute, pana se fragezeste, pastrandu-si culoarea verde. Odata fierti, si cartofii si mazarea se scurg si se clatesc cu apa rece. Intr-un bol mare se amesteca apoi cu ridichile feliate, ceapa verde si mararul maruntite si frunzele de spanac (rupte daca sunt prea mari). Se asezoneaza cu ulei de masline, lamaie, sare si piper dupa gust. Pentru un plus de savoare, salata se poate imbogati cu sparanghel verde, proaspat, fiert la aburi sau in apa pentru aproximativ 5-10 minute. 

 

 

 

 

 

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente