Portia de sanatate - Conopida

Evenimente

Portia de sanatate - Conopida

10 Iun

17:00-19:00

Cluj Napoca

Asociatia Parinte inFloresti si hipermarketul cora, impreuna cu partenerii Bestkids si Hurom Romania, va invita vineri, 10 iunie, sa participati la urmatoarea activitate din cadrul proiectului " Portia de sanatate ".

Vedeta zilei : Conopida

Vom vorbi despre beneficiile consumului de conopida si o vom savura gatita, in diverse forme, pe parcursul zilei astfel : intre orele 10.00 - 12.00 : activitati gratuite destinate prescolarilor/scolarilor insotiti de un cadru didactic si intre orele 17.00 - 19.00 : demonstratii culinare si degustari gratuite destinate publicului larg.

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau la sediul gradinitei/scolii. 

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro.

Va asteptam sa savurati, alaturi de noi, Portia de sanatate !

Stiati ca?

Acest ”buchet” de sanatate, conopida, a fost recunoscuta pentru calitatile ei nutritionale si pentru gustul ei placut inca din vechime, fiind cultivata intens in Asia antica. In zona mediteraneana (Turcia, Italia) a avut un loc de cinste inca din anul 600 i.Hr. Dupa secolul al XV-lea, aceasta valoroasa leguma din familia cruciferelor devenind populara Franta si se raspandeste si in restul tarilor europene.

Este foarte saraca in calorii (26Kcal la 100g), are un continut foarte redus de grasimi si nu contine colesterol. Pentru a beneficia din plin de maximul de nutrienti (vitamine, minerale, antioxidanti) din conopida, este recomandat ca aceasta sa se consume cruda sau fiarta la aburi.

Ca si alte crucifere, conopida este recunoscuta pentru bogatia de substante anticancerigene (sulforafan, indol-3-carbinol) si este indicata in preventia cancerului. Studiile in care conopida a fost implicata au aratat rezultate pentru bolile de prostata, cancerul de san, de col uterin si ovarian.

Consumul ridicat de conopida a fost de asemenea asociat cu o incidenta scazuta a bolilor de inima iar consumata seara, inainte de culcare, calmeaza ticurile nervoase, cum ar fi bruxismul (scrasnitul din dinti).

Prin continutul de fibre, ea protejeaza si sistemul digestiv, prevenind dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter Pylori. De asemenea, fitonutrientii din conopida imbunatatesc abilitatea organismului de a elimina toxinele, in special cele de la nivelul celulelor.

Conopida este contraindicata totusi in cazul persoanelor care sufera de guta sau pietre la rinichi deoarece purinele continute de aceasta leguma sunt metabolizate sub forma de acid uric.

Retete:

Popcorn din conopida

Conopida se desface in buchetele, se spala, iar apoi buchetelele se taie in inflorescente mai mici, de dimensiunea floricelelor de porumb. Intr-un bol separat se pregateste un sos din ulei de porumb, fulgi de drojdie inactiva (se gasesc la magazinele naturiste) si sare. Aveti grija sa gustati pentru a nu il face prea sarat sau cu un gust prea pronuntat de fulgi de drojdie. Aruncati buchetelele de conopida in sos si amestecati bine. Puteti sa va bucurati imediat de acest popcorn sanatos si foarte crocant, sau puteti incerca si varianta gatita a sa, in care buchetelele de conopida condimentate dupa plac (usturoi, curry, sos de soia, boia etc.) si stropite cu putin ulei sau unt topit se pun la cuptor, intr-un singur strat, pentru aproximativ 15 minute.

”Orez” din conopida cu legume si seminte

O conopida se separa in buchetele si se marunteste in robotul cu lama S sau se da pe razatoarea mare, pentru a se obtine granulatia orezului. Se adauga apoi 1-2 fire de ceapa verde maruntita (sau 1 ceapa rosie), 1 morcov dat pe razatoarea mare, jumatate de ardei rosu, taiat cubulete, cateva ciuperci feliate, patrunjel verde si marar. Se mai adauga si o mana de seminte de canepa sau seminte de floarea soarelui care au stat la inmuiat pentru minim 30 de minute inainte. Se asezoneaza cu sare, piper, lamaie si ulei de masline.

Conopida napoletana

O conopida medie se desface in buchetele si se fierbe pentru cateva minute si apoi se trece prin jet de apa rece.

Intr-o tigaie mare/wok se pregateste sosul. Mai intai se calesc usor, in ulei de masline, 1-2 cepe si 4-5 catei de usturoi. Se adauga peste acestea 1 kg de rosii decojite si maruntite (sau 2 conserve de rosii cuburi in sos), 150 g masline feliate, 2-3 linguri de capere, sare si piper. Se fierb pentru aproximativ 10 minute si adaugam apoi conopida pe care o mai lasam la fiert impreuna cu sosul pentru inca 3-5 minute. Se presara patrunjel sau busuioc verde si se serveste cu pofta.

Pizza margherita cu blat de conopida

Pentru blat: ½ conopida medie; 5 linguri de mozzarella rasa (sau cascaval ras), 1-2 catei de usturoi presati, 1 ou, sare, piper

Pentru topping: 3-4 linguri sos de rosii, mozzarella, busuioc verde

Conopida se desface in buchetele si se fierbe (preferabil la abur). Se lasa sa se raceasca si apoi se marunteste cu ajutorul robotului cu lama S sau cu cutitul/furculita. Daca a fost fiarta in apa e necesar sa le scurga foarte bine intr-un tifon sau cu ajutorul unei strecuratori foarte fine. O amestecam apoi bine cu oul, mozzarella, usturoiul, sarea si piperul pentru a obtine ”aluatul”. Punem compozitia pe o foaie de copt si o aplatizam. Coacem blatul la cuptor pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini si apoi punem topping-ul (sosul de rosii, asezonat cu condimente italiene, sare si piper, si mozzarella, sau alte ingrediente, dupa plac) si o mai coacem pentru inca 10 minute. Presaram la final busuiocul verde si o savuram cu drag.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga in calendar 06/10/2016 17:00 06/10/2016 19:00 Europe/Bucharest Portia de sanatate - Conopida

Asociatia Parinte inFloresti si hipermarketul cora, impreuna cu partenerii Bestkids si Hurom Romania, va invita vineri, 10 iunie, sa participati la urmatoarea activitate din cadrul proiectului " Portia de sanatate ".

Vedeta zilei : Conopida

Vom vorbi despre beneficiile consumului de conopida si o vom savura gatita, in diverse forme, pe parcursul zilei astfel : intre orele 10.00 - 12.00 : activitati gratuite destinate prescolarilor/scolarilor insotiti de un cadru didactic si intre orele 17.00 - 19.00 : demonstratii culinare si degustari gratuite destinate publicului larg.

Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau la sediul gradinitei/scolii. 

Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro.

Va asteptam sa savurati, alaturi de noi, Portia de sanatate !

Stiati ca?

Acest ”buchet” de sanatate, conopida, a fost recunoscuta pentru calitatile ei nutritionale si pentru gustul ei placut inca din vechime, fiind cultivata intens in Asia antica. In zona mediteraneana (Turcia, Italia) a avut un loc de cinste inca din anul 600 i.Hr. Dupa secolul al XV-lea, aceasta valoroasa leguma din familia cruciferelor devenind populara Franta si se raspandeste si in restul tarilor europene.

Este foarte saraca in calorii (26Kcal la 100g), are un continut foarte redus de grasimi si nu contine colesterol. Pentru a beneficia din plin de maximul de nutrienti (vitamine, minerale, antioxidanti) din conopida, este recomandat ca aceasta sa se consume cruda sau fiarta la aburi.

Ca si alte crucifere, conopida este recunoscuta pentru bogatia de substante anticancerigene (sulforafan, indol-3-carbinol) si este indicata in preventia cancerului. Studiile in care conopida a fost implicata au aratat rezultate pentru bolile de prostata, cancerul de san, de col uterin si ovarian.

Consumul ridicat de conopida a fost de asemenea asociat cu o incidenta scazuta a bolilor de inima iar consumata seara, inainte de culcare, calmeaza ticurile nervoase, cum ar fi bruxismul (scrasnitul din dinti).

Prin continutul de fibre, ea protejeaza si sistemul digestiv, prevenind dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter Pylori. De asemenea, fitonutrientii din conopida imbunatatesc abilitatea organismului de a elimina toxinele, in special cele de la nivelul celulelor.

Conopida este contraindicata totusi in cazul persoanelor care sufera de guta sau pietre la rinichi deoarece purinele continute de aceasta leguma sunt metabolizate sub forma de acid uric.

Retete:

Popcorn din conopida

Conopida se desface in buchetele, se spala, iar apoi buchetelele se taie in inflorescente mai mici, de dimensiunea floricelelor de porumb. Intr-un bol separat se pregateste un sos din ulei de porumb, fulgi de drojdie inactiva (se gasesc la magazinele naturiste) si sare. Aveti grija sa gustati pentru a nu il face prea sarat sau cu un gust prea pronuntat de fulgi de drojdie. Aruncati buchetelele de conopida in sos si amestecati bine. Puteti sa va bucurati imediat de acest popcorn sanatos si foarte crocant, sau puteti incerca si varianta gatita a sa, in care buchetelele de conopida condimentate dupa plac (usturoi, curry, sos de soia, boia etc.) si stropite cu putin ulei sau unt topit se pun la cuptor, intr-un singur strat, pentru aproximativ 15 minute.

”Orez” din conopida cu legume si seminte

O conopida se separa in buchetele si se marunteste in robotul cu lama S sau se da pe razatoarea mare, pentru a se obtine granulatia orezului. Se adauga apoi 1-2 fire de ceapa verde maruntita (sau 1 ceapa rosie), 1 morcov dat pe razatoarea mare, jumatate de ardei rosu, taiat cubulete, cateva ciuperci feliate, patrunjel verde si marar. Se mai adauga si o mana de seminte de canepa sau seminte de floarea soarelui care au stat la inmuiat pentru minim 30 de minute inainte. Se asezoneaza cu sare, piper, lamaie si ulei de masline.

Conopida napoletana

O conopida medie se desface in buchetele si se fierbe pentru cateva minute si apoi se trece prin jet de apa rece.

Intr-o tigaie mare/wok se pregateste sosul. Mai intai se calesc usor, in ulei de masline, 1-2 cepe si 4-5 catei de usturoi. Se adauga peste acestea 1 kg de rosii decojite si maruntite (sau 2 conserve de rosii cuburi in sos), 150 g masline feliate, 2-3 linguri de capere, sare si piper. Se fierb pentru aproximativ 10 minute si adaugam apoi conopida pe care o mai lasam la fiert impreuna cu sosul pentru inca 3-5 minute. Se presara patrunjel sau busuioc verde si se serveste cu pofta.

Pizza margherita cu blat de conopida

Pentru blat: ½ conopida medie; 5 linguri de mozzarella rasa (sau cascaval ras), 1-2 catei de usturoi presati, 1 ou, sare, piper

Pentru topping: 3-4 linguri sos de rosii, mozzarella, busuioc verde

Conopida se desface in buchetele si se fierbe (preferabil la abur). Se lasa sa se raceasca si apoi se marunteste cu ajutorul robotului cu lama S sau cu cutitul/furculita. Daca a fost fiarta in apa e necesar sa le scurga foarte bine intr-un tifon sau cu ajutorul unei strecuratori foarte fine. O amestecam apoi bine cu oul, mozzarella, usturoiul, sarea si piperul pentru a obtine ”aluatul”. Punem compozitia pe o foaie de copt si o aplatizam. Coacem blatul la cuptor pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini si apoi punem topping-ul (sosul de rosii, asezonat cu condimente italiene, sare si piper, si mozzarella, sau alte ingrediente, dupa plac) si o mai coacem pentru inca 10 minute. Presaram la final busuiocul verde si o savuram cu drag.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cluj Napoca Cora info@cora.ro false MM/DD/YYYY

Vezi alte evenimente