vegetables

Delicii acvatice

Portia ta zilnica de prospetime

cora vinde 100 de tipuri de pesti si specialitati din peste proaspat si 20 de tipuri de fructe de mare. Gasesti peste proaspat pescuit sau din acvacultura, din tara sau din import. Programul special cora DIRECT DE LA PRODUCATOR s-a dezvoltat si la acest raion, magazinele noastre achizitionand peste proaspat precum pastravul direct de la producatorii care au pescarii, fara intermediar. Din pestele pescuit fac parte specii precum cod, merlan, macrou, ton, sardina, calcan, cambula, guvid, crapul de dunare, stiuca, somnul etc, la care se adauga calamarii, crevetii sau alte fructe de mare.

 

Cele mai vandute tipuri de pesti sunt pastravul, somonul, crapul, novacul, carasul, dorada sau pangasius. In ceea ce priveste prospetimea pestelui, pescariile cora sunt raioanele unde se lucreaza cel mai atent cu temperatura, avand in vedere ca pestele este un produs foarte delicat, care are nevoie de multa gheata si conditii speciale pentru a ramane proaspat. Tocmai pentru a asigura prospetimea, magazinele noastre sunt aprovizionate in fiecare zi cu peste proaspat si fructe de mare, exceptie fiind duminica.

Sarac in calorii, dar o importanta sursa de proteine si acizi grasi esentiali (Omega 3 si 6), pestele este un produs esential in alimentatie. Pestele se poate transforma intr-un fel de mancare foarte rapid si gustos adaugandu-i doar cateva ingrediente: sare, lamaie si ulei de masline.


Fructe de mare sunt, în gastronomie un ansamblu de animale marine mici: creveți, languste, stridii, homari, crabi, langustine, scoici, sepii, caracatițe   etc., servite pe gheață sub formă de  cocktail  sau folosite ca ingrediente în preparate specifice. Deși majoritatea speciilor de crustacee sunt recoltate din mediile cu apa sarata, unele tipuri se găsesc în apele dulci

Intra pe blogul cora si descopera retetele! 


Din 100 grame de somon afumat, un adult poate asimila necesarul zilnic de sare!

Somonul este considerat unul dintre cele mai valoroase specii de peşte datorită potențialului său nutritiv şi al calităţilor gustative deosebite. De asemenea, este ușor digerabil (coeficientul de digestibilitate este de circa 97%). Somonul este o mâncare populară și, grație caracterului său de „pește gras“, este considerat foarte sănătos pentru toate vârstele, dar mai ales pentru consumatorii de vârstă înaintată, pe care îi feresc de neajunsurile vârstei lor: memorie în declin, degradarea sistemului nervos, afecțiuni ale sistemului circulator-vascular, ale sistemului osos etc. 

Are o textură medie și aromă moderată (somonul de Atlantic) până la deplină (alți somoni). Fiind un pește gras, consumatorul înțelept înțelege să nu abuzeze (o porție de 150 g/săptămână este considerată foarte avantajoasă pentru sănătate, fără să prezinte riscuri).


Păstrăvul curcubeu (Oncorhynchus mykiss), denumit astfel datorită numeroaselor pete în culorile curcubeului de pe piele, este una dintre principalele specii crescute în apă dulce. Originar de pe coasta pacifică a Statelor Unite, acesta a fost introdus în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar în prezent este crescut în aproape toate țările europene.

Valoare nutrițională pentru 100 g (porție – valori medii) Calorii: 107 Kcal Proteine: 20 g Seleniu: 10 µg Vitamina D: 7 µg EPA: 219 mg DHA: 496 mg


Dorada regală (Sparus aurata) este singura specie de doradă care se cultivă în prezent pe scară largă. Este întâlnită în Marea Mediterană și, de asemenea, de-a lungul coastei Atlanticului de Est, din Regatul Unit până în Insulele Canare. Denumirea sa latină vine de la fâșia aurie caracteristică dintre ochii acestuia. Poate trăi în ape marine, precum și în apele salmastre ale lagunelor de coastă. Cea mai mare parte a doradelor provine din acvacultură. 

Prezentare pe piață Ca și bibanul, dorada este aproape întotdeauna prezentată ca pește porționat în unitățile de refrigerare ale magazinelor în care este comercializat.

Valoare nutrițională pentru 100 g (valorii medii) Calorii: 128 kcal Proteine: 21 g Seleniu: 7 µg Vitamina D: 0,87 µg EPA: 327 mg DHA: 555 mg