vegetables

Branzeturi

Branzeturi fine sau de zi cu zi

Branzeturi pentru toate gusturile, de la branza de vaci sau branza de burduf de pe la noi, pana la branzeturi rafinate din tari cu traditie in branzeturi: branza Cheddar britanica, branza feta din insorita Grecie, branza gorgonzola cu temperament Italian si atatea altele. Magazinele noastre vand peste 160 de specialitati de branzeturi, romanesti sau internationale, branza de vaci, oaie sau capra. Ce preferati? O branza de burduf romaneasca, numai buna de preparat un bulz autentic? O branza de vaci, pentru o dieta atenta? Un cascaval simplu sau afumat, pentru gustarile celor mici sau de gratinat pentru preparatele la cuptor, o branza Emmental, Gouda, Parmezan, Mozzarella sau branza Cheddar. O branza cu mucegai? In afara de faimoasa branza Gorgonzola, alegeti dintr-o gama de 38 de articole precum Brie, Camembert, Roquefort si alte specialitati importate din tari precum Franta, Italia, Polonia, Danemarca, Cehia. Daca va place branza de capra, la cora gasiti de la branza de capra simpla, tartinabila, cu ierburi si ulei de masline sau chiar branza de capra cu usturoi. Din peste 250 de specialitati de branza, este imposibil sa nu va indragostiti de una sau de mai multe.

 

 

Recomandari cora

Din cand in cand, cu totii meritam un pic de rasfat. Branzeturile sofisticate reprezinta o alegere perfecta pentru o seara speciala, asa ca ne-am gandit sa va oferim mai multe detalii despre ele, pentru a le alege pe deplin informati. 


Branzeturile innobilate cu mucegai, de origine protejate, sunt obtinute din lapte de vaca, oaie sau capra, carora li s-au adaugat diverse culturi de mucegai nobil (Penicilium). Fiecare se evidentiaza printr-o aroma distincta si culoarea mucegaiului.


Brie (de Meaux) este socotita regina branzeturilor frantuzesti. Se presupune ca aceasta branza se facea inca din Evul Mediu, la manastirea din Meaux (regiunea Brie, langa Paris). Aceasta branza are coaja alba si miez moale de culoare galben deschis. Pe langa gustul caracteristic de smantana, usor dulceag, se simt arome de ciuperci, trufe si fructe.


Denumirea de Camembert provine de la localitatea cu acelasi nume, situata in Normandia unde sortimentul a fost preparat pentru prima data, in anii 1600, din lapte de vaca nepasteurizat, adaugat cu cheag si bacterii specifice. Semana la aspect cu Brie, fiind o branza moale, obtinuta din lapte de vaca. Are coaja alb-galbuie si arome de ierburi si mar. Spre deosebire de Brie, nu se poate tartina.

 

Branza Roquefort este tot un sortiment specific frantuzesc, preparat din lapte de oaie. Este una dintre cele mai cunoscute branze albastre. La inceputuri, mucegaiul care determina caracterul distinctiv al acestui produs (Penicilium roqeforti) era obtinut, in mod traditional, din painea lasata de producatori in pesteri, timp de 1-2 luni. Branza are un gust slab picant, cu miros caracteristic mucegaiului folosit in procesul de maturare.

 

Gorgonzola este un sortiment de branza produs in Italia (regiunile nordice Lombardia si Piemont) cu insertii de mucegai albastre-verzui dezvoltate in timpul maturarii, la temperaturi scazute, formate prin introducerea si scoaterea unor tije metalice destinate deschiderii de canale de aer. In functie de perioada de maturare, poate fi Piccante minimum 3 luni si Dolce, maturata mai putin de 3 luni. Gorgonzola este mai sfaramicioasa comparativ cu alte branzeturi albastre.